MENU

Maserati Mistral

Mistral is de naam van een Franse wind die waait uit de Middellandse Zee, en vanaf dit model zou een reeks van Maserati tweezits sportwagens worden vernoemd naar winden. 2+2 coupés zouden de namen van circuits krijgen waarvan de Sebring in hetzelfde jaar met deze lijn startte.

 

Maserati Mistral

Maserati Mistral

 

In 1964 was de range van Maserati’s behoorlijk uitgebreid met de Mistral en Quattroporte naast de Sebring, 3500 GT en 3500 GT Spyder. De Mistral moest de verouderde 3500 GT vervangen, en werd gepresenteerd in 1963. Het ontwerp van Pietro Frua straalde klasse uit. De strakke tweezitter nam de zescilinder-in-lijn van zijn voorganger over. Die was rechtstreeks afgeleid van de 250 F uit de Formule 1 waarmee Juan Manuel Fangio zijn wereldtitel pakte.

 

Het design van de Mistral was een groot succes met dank aan Pietro Frua uit Turijn. De auto was zeer innovatief, met zijn luchtinlaat onder de voorbumper gemonteerd, waardoor de traditionele grille niet meer nodig was. Grote ramen maakte de cabine zeer open. De body werd vervaardigd door Maggiora in Turijn en eindigde bij Officine PADANE in Modena. De meerderheid van Mistrals werden gebouwd in aluminium , maar vanaf 1967 werden deze vervangen door een stalen constructie met alleen de motorkap en deuren die nog in aluminium. Het chassis – gemaakt van vierkante holle buizen – was nieuw, met een wielbasis van slechts 2,4 meter, 10 cm korter dan de Sebring en de Vignale Spyder.

 

De krachtbron van de Mistral

De technische kenmerken van de zescilinder lijnmotor waren indrukwekkend: hemisferische verbrandingskamers, een cilinderkop met lichtmetalen dubbele nokkenassen, dubbele ontsteking en indirecte injectie. Doorheen de jaren heen en afhankelijk van de versie (coupé of cabriolet) groeide de inhoud van het blok van 3,5 naar 4 liter, met een vermogen tussen 235 en 255 pk. Dat vermogen kwam in alle gevallen op de achterwielen terecht via een manuele ZF-vijfversnellingsbak. Toch had dit blok ook een dark side: het injectiesysteem. Als het zorgvuldig werd afgesteld, liep de motor uitstekend. Maar deze afstelling is behoorlijk ingewikkeld en luistert nauw, heel wat Mistrals kregen om deze reden carburateurs.

 

Maserati Mistral achterzijde

Achterzijde van de Maserati Mistral

 

Het model zou de laatste Maserati zijn met de beroemde zescilinder-in-lijn van het merk. Alle Mistrals werden uitgerust met schijfremmen, terwijl de airconditioning, de drietraps automatische transmissie en een radio optioneel waren. De Mistral kende een lange carrière en er werden 955 exemplaren van gebouwd, waarvan 830 coupés en 125 Spyders. Na zeven productiejaren werd de productie beëindigd en kwam de Ghibli, die toen al enkele jaren in productie was, in de spotlight te staan welke werd voorzien van een V8.

 

Maserati Mistral interieur

Interieur van de Maserati Mistral

 

1966 Maserati Mistral - Silverstone Classic. CarshowClassic.com

Maserati Mistral uit 1966


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant