MENU

Maserati Bora

De Maserati Bora (Tipo 117) was een tweedeurs coupé met een V8 middenmotor en werd gebouwd tussen 1971 en 1978. De Bora was een Italiaanse sportwagen met middenmotor en haalde een top van 275 km/u.

 

Maserati Bora

Foto: nakhon100 | Creative Commons

Bora uit 1974

 

Kort nadat Citroën een ​​meerderheidsbelang nam in de Italiaanse autobouwer in 1968, werd het concept van een centraal geplaatste motor in een tweezits sportwagen voorgesteld. Lamborghini en De Tomaso hadden al de Miura en de Mangusta en Ferrari was ook bezig met de ontwikkeling van hun eigen middenmotor model. In oktober 1968 werd er gestart met het project en het jaar erna was een prototype klaar. Op de Autosalon van Genève werd de Bora in maart 1971 voor het eerst aan het publiek getoond. De Tomaso kocht Maserati in 1975 en de productie van de Bora werd 3 jaar later beëindigd.

 

Het Italiaanse merk had een reputatie ontwikkeld voor het produceren van technologisch verouderde auto’s, maar dat veranderde met de Bora. De meeste supercars boden ook weinig voetruimte en hadden geen of een kleine bagageruimte. Ook hier was de Bora anders en de auto was daarnaast stil en comfortabel om in te rijden.

 

De Bora werd geleverd met een hoogtoerige 4,7 liter V8 en een 4,9 liter V8. Later was de Bora alleen nog leverbaar met de 4,9 liter motor welke 320 PK leverde. Ongeacht de grootte van de motor werd de Bora beschouwd als een buitengewoon krachtige auto in zijn tijd. Citroën ‘s geavanceerde hogedruk LHM hydraulica werden overgenomen en de Bora kreeg geventileerde schijfremmen, stalen wielen en kantelbare koplampen. Binnenin was een overdaad aan leer op de kuipstoelen, het dashboard, de portierbekleding, de middenconsole en de achterwand. Het originele ontwerp gewicht was 1400 kg, maar door gebruik van isolatiematerialen om de auto stiller te maken steeg dit tot 1535 kg. De Bora zou ook de basis vormen voor de latere Merak.

 

Bora interieur

Interieur van de Bora

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant