MENU

Maserati Merak

De Maserati Merak (Tipo 122) werd geïntroduceerd in 1972 en was eigenlijk het kleine broertje van de Maserati Bora. De kleinere V-6 motor (ook gedeeld met de Citroën SM) maakte de Merak goedkoper, lichter en beter te handlen dan de Bora.

 

Maserati Merak

Maserati Merak

 

De Merak leek wel erg op de Bora met ook een middenmotor en een aantal van de Bora’s stijlelementen, maar het grote verschil was lag dus onder de motorkap in de vorm van een V6 blok. De motor was opmerkelijk vanwege zijn compactheid. De Merak was in totaal 250 kg lichter dan de Bora en haalde een topsnelheid van 240 kilometer per uur. Door de zeer goede hydraulische remmen werd de Merak ook geroemd om zijn goede remkracht.

 

De naam Merak verwijst naar een ster uit de grote Beer en dus niet naar een wind wat in die periode met veel andere modellen het geval was.t in deze periode gebruikelijk was , maar eerder om een ster uit het sterrenbeeld Grote Beer.

 

Maserati Merak SS

De Merak SS kreeg grotere carburateurs en een hogere compressieverhouding, samen met een gewichtsverlies van 50 kg. Er kwam een grille tussen de pop-up koplampen van de auto en het dashboard dat was afgeleid de Citroën SM kwam nu uit de Bora. Van de SS werden er 1000 gebouwd.

 

De SS bleef de krachtigste versie van de Merak, al werd er wel een prototype ontwikkeld en getest voor de Amerikaanse markt met een turbo 3 liter motor. Deze versie ging echter nooit in productie.

 

Maserati Merak 2000GT

Er was dus al een zuiniger alternatief voor de Bora op de markt gebracht in de gedaante van de V6 Merak, maar Alejandro De Tomaso wilde nog een versie met een kleinere motor om de verkoop te stimuleren, ook op de thuismarkt. In Italië gold een hoog BTW tarief van 39 % op auto’s met motoren groter dan 2 liter. De Merak 2000 GT had een 2 liter motor en zat hier dus goed. Om dezelfde reden zou Maserati later met de Biturbo lijn.

 

De 2000 GT behield de zwarte grille van de SS tussen de koplampen en daar kwam een dikke zwarte lijn bij onder de taille. De 200GT kwam in twee kleuren op de Italiaanse markt: licht metallic blauw en goud . Van de 2000GT werden er 200 gebouwd.

 

Maserati Merak 2000gt

Merak 2000GT
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant