MENU

Maserati

Maserati is een Italiaans merk van sportwagens. Het Italiaanse merk is samen met Ferrari, Fiat, Lancia en Alfa Romeo onderdeel van de Fiat-groep (volledig Italiaans). In een ver verleden produceerde Maserati enkele jaren motorfietsen, maar maakte al snel de overstap naar racewagens.

 

Maserati. 100 years of history

 

Geschiedenis van Maserati

Het merk is opgericht in 1914 door de zes broers Maserati: Alfieri, Bindo, Carlo, Ernesto, Ettore en Mario. Eerst produceerden ze alleen bougies en bobines maar in 1926 werd de eerste zelf gebouwde raceauto (Tipo 26) gepresenteerd in de Targa Florio. Alfieri Maserati bestuurde de auto en won de race. Ook daarna heeft hij talloze races op zijn naam geschreven. Vanaf die tijd tot de jaren vijftig heeft het Italiaanse merk zich beziggehouden met het bouwen van raceauto’s waarbij de 250F en de “Birdcage” de beroemdste types zijn geweest die buitengewoon succesvol waren.

 

Aan het einde van de jaren vijftig zag men in dat de fabriek van de racerij niet kon leven, en werd besloten om ook straatauto’s te gaan bouwen. Het eerste type dat in een behoorlijk grote serie werd gemaakt (bijna 2000 stuks), was de 3500 GTS uit 1957. Tijdens de jaren zestig en zeventig bouwde het merk een reputatie op als producent van exclusieve GT’s met klinkende namen als de Mexico, Ghibli, Indy, Bora, Merak, Khamsin, Kyalami en Quattroporte, stuk voor stuk snelle reiswagens die in kleine aantallen werden gefabriceerd. Medio jaren zeventig nam Citroën Maserati over, wat leidde tot de auto’s waarin de hydraulische techniek van Citroën te vinden was. Een resultaat hiervan is onder andere de Citroën SM en de Maserati Khamsin.

 

Maserati Khamsin

Maserati Khamsin

 

1975 Maserati Khamsin - Jay Leno's Garage

Jay Leno staat ook uitgebreid stil bij een fraaie Maserati Khamsin

 

Toen de Maseratifabriek eind jaren zeventig failliet dreigde te gaan en Citroën de stekker uit de verliesgevende zaak wilde trekken, nam De Tomaso het merk en de fabriek voor een symbolisch bedrag over. De Tomaso wilde het merk redden door een auto te ontwikkelen die voor een groter publiek bereikbaar was. Resultaat hiervan was de zeer succesvolle Biturbo die in 1982 op de markt kwam.

Maserati biturbo

Maserati biturbo uit 1982

 

Een van de handtekeningen van het merk: de Biturbo

Door een relatief kleine motor uit te rusten met twee turbo’s werd een zeer snelle auto gepresenteerd die het met gemak op kon nemen tegen modellen als de BMW 323I, de grootste concurrent op dat moment.

 

Het model is vervolgens in een aantal stappen verbeterd. De laatste incarnatie van de biturbo was de Ghibli II. Daarna werd de fabriek onder het management van Ferari geplaatst en werd het bedrijf totaal gereorganiseerd en verbouwd. Het eerste model onder het nieuwe bewind was de 3200 GT, die nog een 8 cilinder-biturbomotor had. Dit was het laatste model met turbo’s want de opvolger (4200) had een atmosferische 4.2 liter motor.

 

Tegenwoordig gebruikt Maserati conventionele motoren zonder turbo’s, die in de huidige modellen te vinden zijn. Recent is Maserati toegevoegd aan Alfa Romeo binnen de Fiat-groep, en is het dus weer onder Ferrari weggehaald. Meer informatie over de klassieke en modernere Maserati-modellen vind je ook op de website van Maserati.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant