MENU

Concept Car: de Pontiac CF428

Zaterdag 28 november 2015 om 14:58 door Frank Schippers

De namen Pininfarina, Zagato, Bertone, Ghia en in iets mindere mate Michelotti, doen bij de meeste oldtimerliefhebbers wel meer dan een belletje rinkelen. Bij Coggiola is dat wat minder vaak het geval. Toch hebben we het hier niet over een zeldzaam pastagerecht, maar wel degelijk over een Italiaanse carrosseriebouwer. Sergio Coggiola begon zijn carrière bij Ghia als ontwerper en besloot in 1966, op 38-jarige leeftijd, voor zichzelf te beginnen.

 

saab sonett III

Saab Sonett III

 

Zijn misschien wel bekendste in serie geproduceerde ontwerp is dat van de Saab Sonett III uit 1970. Daarnaast maakt Carrozzeria Coggiola ook showauto’s voor tentoonstellingen en was hij onder andere verantwoordelijk voor het design van de Lancia Thema coupé en de Volvo 262C.

 

Coggiola Farago 428

Een bijzondere maar relatief onbekende creatie van de hand van Coggiola was de CF 428: een Europees ontwerp op een Amerikaans onderstel dat de trend van dat moment volgde. Het model werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Paul Farago en kreeg een korte achterzijde en een lange neus en onder de kap lag een 7,5 liter V8 van een Pontiac Grand Prix. Ook het onderstel was van dit type.

 

CF 428 sharknose

 

CF428 interieur

 

CF428 gebaseerd op een Pontiac Grand Priix

 

CF428 achterzijde

 

Om economische en functionele redenen had Coggiola verre van de vrije hand bij het ontwerp van zijn CF428. Hij moest de volledige techniek van de Pontiac gebruiken en ook de koplampen en achterlichten. Coggiola maakt de neus langer, verplaatste het volledige interieur een stuk naar achteren en verlaagde het dak, hierdoor daalde de luchtweerstand in vergelijking met de standaard Grand Prix en steeg de topsnelheid tot zon’ 250 km/u. De angst voor een opwaartse lift door de grote overhangende neus, bleek ongegrond. De CF428 (Coggiola Farago met 428 PK) zou nooit in productie gaan, het bleef bij dit ene exemplaar.

 

Most Bizarre Car - Pontiac Farago CF 428 Concept car

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*