MENU

Citroën ZX

De Citroën ZX werd in 1991 gelanceerd als concurrent van onder andere de Volkswagen Golf in de compacte middenklasse. De ZX was de opvolger van de GSA, waarbij de hydropneumatische vering van laatstgenoemde ontbrak. De ZX verving tevens de goedkopere modellen van de BX en er zijn zo’n ZX 1.7 miljoen stuks van gebouwd.

 

Citroen ZX


 

Het ontwerp liep samen met dat van de Peugeot 306 en de ZX beschikte over een passief meesturende achteras. Dit technische snufje zorgde voor een geweldige wegligging wat zijn saaie voorkomen wat compenseerde. Bovendien had de ZX een ruim interieur en was hij scherp geprijsd. De Peugeot 306 had een meer aansprekende vormgeving en was daarmee succesvoller dan de ZX.

 

Citroën Avantage, Aura, Reflex en Volcane

Het model werd voorgesteld als “Collection”, met een Avantage, Aura, Reflex en Volcane uitvoering. Later volgden er nog een Furio uitvoering en de 16-klepper. De auto was er in een 3- en 5-deurs versie met 1.4, 1.6, en 1.9 benzinemotoren. In 1993 werd de 1.9 benzinemotor vervangen door de (in de Xantia) geïntroduceerde 1.8 en 2.0 8v benzinemotor). Ook werden de robuuste 1.9 diesel en 1.9 turbodieselmotor (met intercooler) in de ZX leverbaar. Citroën heeft ook nog een versie met de 1.1 liter benzinemotor (60 pk) gebouwd, maar die is in Nederland nooit officieel geïmporteerd.

 

De snelle ZX Volcane was de concurrent van de Golf GTI. De Volcane was aanvankelijk met de krachtigste 1.9i motor uitgerust, dit was één van de snelste Citroëns voor op de openbare weg. In 1993 werd deze versie opgevolgd door de 2.0i Volcane. De 16V-uitvoering kwam ook op de markt met een nieuw ontwikkelde 2.0 16v motor met 155 PK. Het motorengamma was hiermee identiek aan dat van de Peugeot 306.

 

Citroen ZX fase1 en fase2

 

In 1994 onderging de ZX een makeover. De phase 2 van de ZX is te herkennen aan de open grille en het interieur kreeg onder andere een afgeronder stuur. Ook werd een station versie van de ZX verkrijgbaar. Tegen het einde van de leverperiode werd nog een nieuwe 1.8 16v motor geïntroduceerd en kreeg de 2.0 16v wat meer vermogen (167 PK).
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant