MENU

1954 Pontiac Bonneville Special concept

Zondag 2 november 2014 om 12:17 door Frank Schippers

In de vroege jaren 1950 was GM wanhopig bezig om het Pontiac merk als sportief en spannend neer te zetten om zo de jongere doelgroep enthousiast te krijgen voor de modellen. Geïnspireerd door de auto’s die hij zag strijden om snelheidsrecords op Utah’s Bonneville Salt Flats, gaf Harley Earl zijn ontwerpers Homer Lagasse en Paul Gilland de opdracht om een auto te onwerpen die naam Bonneville waardig was en het gevecht aan kon gaan met de succesvolle Corvette van concurrent Chevrolet. Het resultaat was deze Pontiac Bonneville Special concept, waarvan er slechts twee zijn gebouwd. In 2006 bracht deze auto al eens drie miljoen dollar op, een bijzonder en gewild ontwerp dus!

 

Pontiac Bonneville concept 1954

 

Net als de productie Chevrolet Corvette waarop de auto is gebaseerd, was de Pontiac Bonneville Special-concept een laag liggende sportwagen met een fiberglass body. In tegenstelling tot de oorspronkelijke Corvette had de Pontiac echter een gesloten bubble cockpit met opklapbare zijruiten. Onder de lange motorkap lagen uiteraard acht cilinders, alleen was dit een lijnmotor en geen V8. De Pontiac-directie was bang dat een nieuwe V8 de toch al kwakkelende verkoop van het merk verder zou vertragen en koos voor de bekende en veilige route met een achtcilinder lijnmotor die 230 PK leverde.

 

Pontiac_Bonneville concept interieur_ 954

 

Het interieur van de eerste Bonneville Special had sterke links met de luchtvaart. Vloeren waren niet voorzien van vloerbedekking, maar hadden in plaats daarvan geborsteld aluminium met rubberen randen voor tractie; de pook voor de Hydra-Matic automatische transmissie leek op een hendel van een landingsgestel, en het volledige instrumentenpaneel inclusief een klok, kompas en spruitstuk temperatuurmeter zouden gekocht zijn van een vliegtuig bergingsbedrijf om tijd te besparen. Het meest opvallend aan het model zijn de ‘fake’-oliekoelers, gefreesd uit aluminium en gemonteerd aan elke voorspatbord, samen met de functionele Continental kit die leek op de uitlaat van een straaljager.

 

Pontiac Bonneville concept 1954

 

In 1954 werd de auto getoond op de New York City Motorama, gehouden in het Waldorf-Astoria Hotel en het model was de publiekslieveling van de show waarop Pontiac besloot een tweede exemplaar te bouwen welke werd getoond in maart 1954 in het Pan Pacific Auditorium in Los Angeles, Californië. Deze metallic groene versie had een eenvoudiger interieur met minder meters en kleine wijzigingen in het ontwerp, maar wel met dezelfde achtcilinder inline-acht motor als zijn voorganger. De modellen zouden nog een dealer-tour maken door het land en daarna vernietigd worden, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Uiteindelijk kwam de tweede versie in handen van Joe Borz, die eerder eigenaar was van het eerste exemplaar. Hij verkocht versie 1 aan verzamelaar Roger Willbanks die de auto volledig restaureerde. Bonneville Special nummer twee werd in 2006 gekocht door Ron Pratte.

 

1954 Pontiac Bonneville Special Concept Car is unloaded!

De rode eerste versie van de Bonneville Special.

 

Pontiac Bonneville concept 1954

 

Hoewel de Pontiac Bonneville nooit in productie ging, werd het doel dat ermee bereikt moest worden om het merk een sportievere en lichtvoetigere uitstraling te geven, zeker wel gehaald. Jaren later zou de Pontiac GTO daar nog een schepje bovenop doen in haar bijdrage aan een jeugdiger imago van het merk. Opvallend genoeg heeft de Pontiac Solstice, de laatste tweezitter cabriolet (en later, coupé) geproduceerd door Pontiac tussen 2005 en 2010, styling kenmerken van de Bonneville Special. Een lange motorkap en de ponton-stijl voorste spatborden, teruggeschroefd voor naar hedendaagse smaak, zijn duidelijk te herleiden. Het is eigenlijk wel mooi dat Pontiac’s laatste tweezits sportwagen een subtiele hommage is aan de tweezits concept car die een nieuw tijdperk hielp inluiden voor de divisie van GM.

 

Meer informatie en foto’s vind je hier.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*