MENU

Pontiac

Pontiac ontleent zijn naam aan de stad Pontiac in Michigan, waar Edward M. Murphy in 1893 begon met de Pontiac Buggy Company, dat gespecialiseerd was in het maken van paardenkoetsen. Enkele jaren later, in 1907, zag Murphy dat de toekomst zat in elektrisch aangedreven voertuigen en veranderde hij de naam in de Oakland Motor Car Company. Deze onderneming werd in 1909 gekocht door General Motors na de vroegtijdige dood van Murphy.

 

De eerste Pontiac auto wat de Five Passenger Coach uit 1926, die werd getoond op de New York Auto Show. Het was een zescilinder die werd gebouwd met als doel de gangbare 4-cilinder auto’s te overtreffen en daarnaast ook goedkoper te zijn. Het succes van dit eerste model was groot en het model verkocht zo goed dat er een volgende zes-cilinder auto, de Pontiac Big Six, werd geïntroduceerd in 1929.

 

pontiac 1926

Pontiac coach uit 1926.

 

General Motors besloot zich met Pontiac op de jongerenmarkt te richten en probeerde hun aandacht te vangen met snellere, betere uitziende auto’s zoals de Torpedo Deluxe 8 en de Chieftain Super Deluxe die ook als coupé geleverd werden. Pontiac was het eerste merk dat meerdere motor-opties bood voor dezelfde auto.

 

Pontiac chieftain

Pontiac Chieftain.

 

Tailfin design van Pontiac

Het eerste model dat Pontiac als merk echt op de kaart zette, was de 1957 Pontiac Boneville. Dit model zou het tijdperk van de Amerikaanse auto’s met staartvinnen inluiden want het was het eerste model dat deze typische design vinnen kreeg. degene die de vin ontwerp Geïntroduceerd heeft zou een heel tijdperk van Amerikaanse auto’s te definiëren. Onder Amerikaanse autofabrikanten werd de Pontiac nu niet alleen gezien betrouwbare en goedkope auto als de Buick en de Oldsmobile, maar ook als een flashy auto als de Chevrolet.

 

Pontiac Boneville

Pontiac Boneville uit 1957.

 

De eerste Amerikaanse muscle car was een Pontiac

In 1964 kwam de eerste Amerikaanse muscle car op de markt en ook dit was een Pontiac in de vorm van de GTO (Gran Turismo Omologato). Dit werd een opmars naar een reeks van auto’s waar het eigenlijk alleen draaide om zo hard mogelijk kunnen rijden met een zo groot mogelijke motor. Andere merken volgden het voorbeeld van Pontiac, maar de GTO zou voor altijd de oer-muscle car blijven. Maar de GTO was niet de enige cult auto uit de jaren zestig met het Pontiac logo. In 1967 zag een andere Amerikaanse symbool het levenslicht in de vorm van de Pontiac Firebird. Dit model was een directe concurrent voor de Dodge Challenger en de Mercury Cougar. In 1969 volgde de Firebird Trans Am. Beide modellen zouden in productie blijven tot 2002, wat genoeg zegt over het succes van deze modellen.

 

Pontiac GTO 1964

Het Muscle car tijdperk begon met de Pontiac GTO uit 1964.

 

De oliecrisis

In de jaren zeventig werd ook Amerika getroffen door de oliecrisis en General Motors werd gedwongen om in te krimpen. Waar GM begin jaren zeventig nog vol draaide op grote benzine slurpende auto’s, werd het bedrijf gedwongen om de productie vn dergelijke modellen te staken omdat door nieuwe emissie-eisen en oplopende benzineprijzen consumenten niet meer op muscle cars zaten te wachten. Het merk moest overleven. Daarom de Pontiac Fiero uit de jaren tachtig gezien als een auto die was gebouwd uit restanten van andere GM-modellen. Dit maakte het model niet erg populair bij het ​​publiek, terwijl de latere versies van het model eigenlijk vrij goede prestaties leverden.

 

Pontiac Fiero 1984

Pontiac Fiero uit 1984.

 

Er volgde een lange periode voor Pontiac waarbij de verkochte auto’s eigenlijk ander GM-modellen waren die alleen maar werden voorzien van een Pontiac logo. De enige noemenswaardige Pontiac modellen waren de Trans Sport en de Sunfire. Pontiac liefhebbers kunnen zich wellicht ook nog het vroege jaren negentig model van de Firebird herinneren, een zeer torpedovormige auto. Om het bedrijf weer op de rit te krijgen, werd besloten de beroemde GTO opnieuw op de markt te brengen, maar het model kon de fans niet bekoren en de verkopen vielen tegen.

 

Op 31 oktober 2010 verlengde moederbedrijf GM de contracten met de dealers niet meer en was het definitief met het merk gedaan.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant