MENU

Concept car: de Nissan 126X

Zaterdag 24 januari 2015 om 13:05 door Frank Schippers

Naast al het klassieks dat we gelukkig nog op de weg tegenkomen, zijn er ook een groot aantal oldtimers die nooit op de openbare weg zijn verschenen: de concept cars. Dit zijn de modellen die vaak de voorbode waren van een nieuw productiemodel, maar zelf niet verder kwamen dan een paar prototypen. Concept cars waren vaak de creatieve uitspattingen van ontwerpers voordat er uiteindelijk gekeken moest gaan worden naar alle regels waar een productie-auto aan moest voldoen en er onderzoek werd gedaan of de wereld wel echt op een dergelijk model auto zat te wachten. Bijna elk merk heeft wel concept cars ontwikkeld en er zijn modellen die zelfs een nieuwe stroming in car design teweeg hebben gebracht. In de artikelen ‘Concept car’ zullen we aandacht besteden aan deze bijzondere ontwerpen.

 

concept car nissan 126X 1970

Nissan 126x uit 1970.

 

We beginnen met de Nissan 126x uit 1970 met een wigvormig ontwerp en bijzondere Gullwing-achtige deuren. Er wordt onterecht beweerd dat deze conceptcar een dak inclusief voorruit had die als een soort cockpit naar achteren open klapte, maar dit is niet correct. Het wigvormige ontwerp is typisch jaren zeventig en kennen we van andere concept cars uit die periode zoals de Maserati Boomerang, Lancia Stratos Zero en de Lotus Esprit M70. De sleuf langs het midden van de motorkap had rode, gele en groene lichten die in overeenstemming met wat de auto aan het doen was (accelereren, remmen, of constante snelheid) oplichtten. Als dit de norm was geworden dan had het straatbeeld er, zeker in het donker, totaal anders uitgezien.

 

nissan 126X voorzijde 1970

Voorzijde met de lichten over de kap.

 

concept car nissan 126X 1970 dak

De lijnen van de deuren in het dak zijn duidelijk zichtbaar.

 

nissan 126X 1970

 

De Nissan 126x werd voor het eerst getoond op de Tokyo Motorshow in 1970 en was een opvallende verschijning. Technisch was de 126x ook bijzonder omdat het model werd aangedreven door een achterin gemonteerde 3-liter 6 cilinder die alle vier de wielen aandreef. Ook de achterzijde van het model had een opvallend ontwerp. De originele 126x-concept bestaat nog steeds en is zo nu en dan nog onderdeel van design-exposities.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*