MENU

Assardo, beetje Porsche, Benz, Alfa, Karmann Ghia…

Zondag 23 november 2014 om 17:18 door Frank Schippers

Deze Assardo werd voor het eerst getoond op de New York autoshow in 1959. Het bedrijf dat de auto bouwde was de American Special Automotive Research and Design Organisation en de man achter deze organisatie en verantwoordelijk voor het ontwerp was de van origine Oostenrijkse Helmut Schlosser.

 

Voor het ontwerp van de auto liet hij zich inspireren door onder andere de Mercedes 300SL, de 300S Maserati en een aantal door Pininfarina ontworpen Ferrari’s. Met het ontwerp en de bouw van het prototype vertrouwde Schlosser op een stuk marktonderzoek maar daarnaast vooral op zijn eigen smaak en wat hij mooi vond aan een sportwagen. Zijn conceptcar noemde hij de Assardo.

 

assardo oranje zijkant

 

assardo oranje

 

assardo

Foto: Iñigo Ochoa

 

assardo voorzijde

Foto: Iñigo Ochoa

 

Assardo allegaartje?

Het prototype van de Assardo kreeg vering en een motorblok van Alfa Romeo en een glasvezel body. De stoelen kwamen uit een Porsche Speedster. Het dashboard werd geleend van een Karmann Ghia dat behoorlijk werd aangepast. Er moest ook een voorruit van een Karmann Ghia geplaatst worden, maar dat verliep vrij problematisch waarbij meerdere ruiten sneuvelden. Een tweede versie werd in 1960 gebouwd en kreeg een aluminium V8-blok van Buick onder de motorkap. Het model zou nooit in productie gaan, dit had wellicht met de prijs te maken: de Assardo was bijna twee keer zo duur als een Porsche Speedster en zelfs nog duurder dan een Jaguar XK150S Roadster.

 

asardo interieur

 

Foto: Iñigo Ochoa

Foto: Iñigo Ochoa

 

assardo 1500 motor alfa romeo

Het 1300 Alfa Romeo blok in de Assardo, waarvan oorspronkelijk de bedoeling was dat dit zou worden opgeboord naar een 1500.

 


Ook interessant


Gerelateerde merken