MENU

Volkswagen Karmann Ghia

In 1953 was het eerste prototype voor de VW Karmann Ghia een feit en deze werd positief ontvangen. In 1955 verschenen de eerste Karmann Ghia’s bij de dealer. De Volkswagen Karmann Ghia was een tweedeurs sportwagen. Er bestaan twee modellen, die beide zijn ontworpen door het Italiaanse bureau Ghia. De Duitse carrosseriebouwer Karmann bouwde tussen 1955 en 1974 meer dan een half miljoen exemplaren van deze auto.

 

Volkswagen Karmann Ghia

Volkswagen Karmann Ghia.

 

Geschiedenis van de Karmann Ghia

Begin jaren vijftig stond Volkswagen bekend om zijn kleine, energiezuinige en betrouwbare auto’s. Na de Tweede Wereldoorlog nam de vraag naar luxere en elegantere auto’s toe. Volkswagen besloot dat er een model moest komen dat het imago van Volkswagen zou opvijzelen en dat veeleisende autokopers tevreden zou stellen.

 

Volkswagen ging samenwerken met carrosseriebouwer Karmann uit Osnabrück. Karmann haalde het Italiaanse ontwerpbureau Ghia uit Turijn erbij, voor het ontwerp van de sportwagen. Ghia had al een ontwerp op de plank liggen dat ze voor Chrysler gemaakt hadden maar dit was nooit gebruikt. Met wat aanpassingen werd dit het model voor de Karmann Ghia.

 

Volkswagen Karmann Ghia interieur

Dashboard van de Karmann Ghia.

 

Karmann Ghia Type 14

Het ontwerp en het prototype werden op 16 november 1953 vielen in de smaak bij de Volkswagen-directie. In 1954 garandeerde Volkswagen dat er voldoende onderstellen konden worden geleverd. De Karmann Ghia werd begin 1955 op autobeurzen gepresenteerd. Het publiek reageerde enthousiast op het model, en in augustus 1955 werd de eerste Karmann Ghia in Osnabrück gebouwd. Als basis diende het onderstel van de export-versie van de Kever. Het model kreeg als aanduiding Type 14.

 

Karmann Ghia Type 34

Intussen werd samen met Ghia op basis van de Volkswagen Type 3 een nieuw vierpersoonsmodel ontwikkeld. Ook dit was weer een tweedeursmodel. Deze versie zou de Type 14 gaan vervangen, maar later werd besloten beide typen naast elkaar te laten bestaan. Dit nieuwe model kwam in 1961 op de markt als Type 34.

 

Al die tijd ging de productie van de Type 14 gewoon door, en in 1971 kwam zelfs nog een heel nieuw model Karmann Ghia uit, de Touring Coupé; eveneens gebaseerd op de Volkswagen Type 3. De Touring Coupé werd echter alleen in Brazilië gebouwd en is nooit geëxporteerd.

 

Toenemende veiligheidseisen en afnemende verkopen deden de Karmann Ghia tenslotte de das om. Op 21 december 1973 werd de productie voor de Europese markt gestaakt. Karmann bouwde nog even door voor de Amerikaanse export, maar op 31 juli 1974 werd in Osnabrück de allerlaatste Karmann Ghia geproduceerd. In Brazilië ging de productie nog verder, maar in 1976 viel daar ook voor de Touring Coupé het doek. In totaal waren toen ruim een half miljoen Karmann Ghia’s gebouwd. De Karmann Ghia werd als Volkswagen sportwagen opgevolgd door de Volkswagen Scirocco.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant