MENU

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz, veelal afgekort tot Mercedes, is een automerk uit Duitsland, in 1926 ontstaan als gevolg van de fusie tussen de Daimler Motoren Gesellschaft van Gottlieb Daimler en de firma Benz & Cie. van Carl Benz. Tegenwoordig is het het merk onderdeel van Daimler AG. Onder het merk Mercedes-Benz worden personenauto’s en -busjes, bestelwagens, bussen, vrachtwagens en andere voertuigen (zoals de Mercedes-Benz Unimog) geproduceerd. Daarnaast is Mercedes-Benz eigenaar van onder meer Maybach en Smart.

 

Mercedes Benz History Part 1

 

Geschiedenis van Mercedes-Benz

Karl Benz is geboren op 25 november 1844 en begon zijn loopbaan in de machinefabriek met het bouwen van locomotieven. Hij verliet de fabriek en een jaar later werd Daimler in dezelfde fabriek de hoofdingenieur.

Benz begon zich, nadat hij jaren eerder een eigen zaak was begonnen, in 1877 pas te interesseren voor motoren. Benz ontwikkelde in 1879 een motor, in dit geval een viertaktmotor en voor hem was vanaf dat moment duidelijk dat dit de krachtbron voor een auto moest zijn.

 

In 1886 kwam zijn eerste “gepatenteerde” auto op de markt, een driewieler met de motor achterin. In 1888 kwam hij met een verbeterd model voor de prijs van 2.000 Duitse Mark. In 1891 had hij de eerste 4 wiel auto geproduceerd; de Benz Victoria, niet lang daarna volgde de Velo.

 

Daimler (uitspreken als Dajmler) werd na enige omzwervingen directeur van een machinefabriek in Karlsruhe. Hij verliet deze fabriek met ruzie en begon in een werkplaats in zijn tuin , samen met Wilhelm Maybach, met het ontwikkelen van voertuigmotoren. In 1885 was hun eerste voertuig, een motorfiets met houten frame, klaar.

 

Tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs van 1889 werd de eerste auto met stalen wielen en 4 cilinders gepresenteerd, een auto met een maximale snelheid van 18 km/h en het jaar daarna richt Daimler het Daimler Motoren Gesellschaft op. Aan het eind van de 19e eeuw, vlak voordat Daimler overlijdt, krijgt zijn zoon Paul de leiding over de Daimler fabriek.

 

Daimler en Benz

Pas in 1924 werd er voor het eerst gesproken over een samenwerkingsverband tussen Daimler en Benz. Dit ontstaat dus zonder dat beide heren elkaar ooit ontmoet hebben. Het ontwerpen, fabriceren en adverteren werd samengevoegd, maar beiden behielden wel hun eigen handelsmerken. Pas in 1926 fuseerden de bedrijven tot Daimler-Benz AG.

 

mercedes-benz gullwing

De iconische Mercedes-Benz Gullwing met de bijzondere deuren

 

De naam Mercedes

Jellinek was in het begin van de 20e eeuw de vertegenwoordiger voor Daimler. Naast deze baan had hij ook verschillende races gereden onder de pseudoniem “Mercedes”, vernoemd naar zijn dochter. In de race van 1901 verscheen hij met de opvolger van de Phoenix. Dit was een veiligere auto als voorheen en dit was de eerste race waarbij de auto onder de naam Mercedes aan de start verscheen. Het jaar erna werd de naam geregistreerd als handelsmerk en blijkbaar beviel de naam zo goed dat het merk nu nog altijd Mercedes-Benz wordt genoemd.

 

Type aanduiding Mercedes-Benz

De typeaanduiding van de Mercedessen gebouwd tussen 1926 en 1993 volgt vrijwel altijd hetzelfde patroon: een getal van de vorm “xx0”, eventueel gevolgd door een of meerdere letters. Op de plaats van de “xx0” staat altijd de cilinderinhoud van de motor gedeeld door 10; een Mercedes 180 heeft dus een motor met een inhoud tussen de 1750 en 1849 cc. De letter(s) na het getal geven altijd aan dat er sprake is van een bijzondere uitvoering van de motor of de carrosserie. In de loop der jaren is een aantal letters gebruikt voor verschillende aanduidingen.

 

In het geval van de letters die meerdere betekenissen hebben hangt het van de combinatie van letters af welke van de betekenissen gekozen moet worden. “300SEL” staat bijvoorbeeld voor een auto met een drielitermotor, met een extra luxe carrosserie (S), brandstofinjectie (E) en met een met verlengde carrosserie (L), terwijl een “300SL” staat voor een auto met een drielitermotor uit de Sport-Leicht-serie. Uiteraard zijn er een paar uitzonderingen op de bovenstaande regels, zoals de Mercedes 600, die een met brandstofinjectie uitgeruste motor van 6,3 liter had en in een standaard- of een verlengde uitvoering geleverd kon worden. Dit zou dus de typeaanduidingen “630E” en “630EL” opleveren, maar op de auto’s stond nooit iets anders dan “600”. In de latere jaren is deze regel eigenlijk steeds losser geworden.

 

Das Haus gebruikt interne coderingen voor alle auto’s op basis van type chassis, dit is een lange periode een letter gevolgd door 3 cijfers geweest:

  • C = Coupé
  • R = roadster
  • W = Sedan
  • S = Luxury Sedan
  • GL = SUV

 Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant