MENU

Citroën Ami

De Citroën Ami serie werd in 1961 gelanceerd en bleef tot mei 1978 in productie. De Ami werd ook wel de 3CV genoemd. Wat een fenomenaal ontwerp met de bijzondere achterruit!

 

Citroen Ami6

Citroën AMI6

 

AMI6

In de vroege jaren zestig was het assortiment van Citroën nogal uitgedund. Men had de goedkope 2CV aan de ene kant en de dure DS aan de andere kant. In het midden lag duidelijk ruimte voor een tussen model waar de markt ook om vroeg. Flaminio Bertoni kreeg de opdracht een auto te ontwerpen van maximaal 4 meter lang, met veel kofferruimte, maximale ruimte voor de inzittenden, en zonder vijfde deur. Het project heette in eerste instantie “M” voor Milieu de Gamme (middenklasser).

 

Om kosten te besparen was het van belang om met de techniek dicht bij de 2CV blijven en dus kwam er een auto met kofferbak, op het chassis van de 2CV. Om voldoende binnenruimte achterin te creëren, tekende Bertoni de karakteristieke achteroverhellende achterruit. Dit ontwerp was eerder bij enkele productieauto’s toegepast, waaronder de Ford Anglia.

 

De tweecilinder luchtgekoelde boxermotor van de 2CV kreeg een grotere cilinderinhoud werd geïntroduceerd op de Auto Salon van Parijs in 1961. De berline deed het goed en in totaal werden er hiervan 483.986 verkocht.

 

AMI6 break

De 6 berline verkocht goed, maar over het ontwerp waren de meningen sterk verdeeld. Zowel de pers als de dealers drongen sterk op een stationversie aan en dus ontwierp Bertoni ook een break welke in 1964 op de markt kwam, zes maanden na de dood van Bertoni. Deze break verkocht veel beter dan de berline, wat resulteerde in een totaal geproduceerd aantal van 551.880 exemplaren. Als speciale uitvoering was er vanaf 1968 ook nog de break Club, met ronde, dubbele koplampen zoals op de Amerikaanse uitvoering, stootstrips en een wat luxueuzere uitvoering.

 

Citroen Ami6

Citroën AMI6

 

Er zijn twee bestelwagenvarianten geweest van de break: de Service en de Service vitrée. Het zijn tweedeursuitvoeringen met, volgens de folders, een verlengd achterscherm van ABS. Op de productiemodellen zijn echter uitsluitend metalen schermen toegepast. De Service toleé heeft geen zijramen, de vitrée-versie wel.

 

AMI8 berline en break

Met de komst van de AMI8 was de gehele auto onder handen genomen: meer beenruimte voor achterpassagiers, grotere voorruit, nieuw dashboard, andere bumpers, nieuwe achterlichten, verzonken portiergrepen in de deuren en montage van een dwarsstabilisator om het ernstige overhellen in bochten wat tegen te gaan. De allereerste Ami8 types zijn te herkennen aan het ontbreken van het double chevrons-logo op de grille. Daarnaast hadden deze versies schuifruiten in de voorportieren, portierbekleding met opbergruimte en trommelremmen. De meest opvallende ontwikkeling van de Ami8 was de introductie van de schijfremmen in 1970, in combinatie met het bekende groene hydraulische remsysteem waarin LHM-vloeistof de gewone remolie vervangt. De AMI 8 kreeg toen ook gewone rolramen. Behalve kleinere detailwijzigingen bleef de Ami8 tot 1979 ongewijzigd in productie en werd daarna opgevolgd door de Citroën Visa.

 

Citroën Ami Break 1969

Citroën Ami Break uit 1969

 

Citroen Ami 6 interieur

Interieur van de Citroën AMI6

 

AMI Super

De Ami Super was een variant die was uitgerust was met de viercilinder motor van een Citroën GS. Dit model werd tussen 1973 en 1976 gemaakt. In 1972 levert Citroën de viercilinder GS-motor in een Ami onder de toevoeging Super. Deze motor leverde 61 pk bij 6750 toeren per minuut. Het werd een zeer snelle wagen vanwege de lichte carrosserie. Zo trok de wagen van 0 tot 100 in ruim 16 seconden. De super haalde een topsnelheid van 145 km/h. Bij hoge snelheden werd het lawaai voor de inzittenden fors. Na enkele jaren stopte men met de levering en daarom zijn deze super-Ami’s tegenwoordig schaars.

 

Citroën Ami 8 (1978) | Uw Garage | Autovisie

 

Citroën M35

De M35 is een prototype gebaseerd op de Ami. Dit was de eerste Citroën die was uitgerust met een wankelmotor. Het onderstel had veel weg van de gewone AMI8, maar was hydropneumatisch uitgevoerd. In 1969 zijn zes exemplaren van dit prototype gebouwd. In totaal werden er 267 gebouwd van de oorspronkelijk geplande 500 exemplaren. Deze werden aangeboden aan een select publiek van Citroën veelrijders. Citroën bood hen onder andere een mobiliteitsgarantie aan die hen duur te staan kwam, aangezien de betrouwbaarheid niet denderend was. De M35 verdween in 1971 uit de catalogus. Nadien kocht Citroën veel exemplaren terug om ze te vernietigen, wat de M35 tot een erg zeldzame auto maakt.

 

Oude Citroën Ami vs nieuwe Citroën Ami

Oude Citroën Ami vs. nieuwe Citroën Ami

 

Een nieuwe Ami in 2020

Jawel, Citroën heeft plannen met het model zoals je kunt zien op hun website: een compacte elektrische Ami, wie had dat gedacht? Maar herkennen we er nog iets van vroeger in?
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant