MENU

Citroën Bijou

De Citroën Bijou was een kleine coupé van Citroën die werd gebouwd op een fabrieksterrein in Slough in Engeland dat sinds 1925 hun eigendom was. Het compacte model werd gebouwd tussen 1959 en 1964. Het was gebaseerd op hetzelfde chassis als de Citroën 2CV en het ontwerp was bedoeld om meer aansluiting te vinden bij de conservatieve smaak van de Britse consumenten in tegenstelling tot de onconventionele en compromisloze landelijke uitstraling van de standaard 2CV.

 

Citroen Bijou

De speciaal voor de Britse markt ontwikkelde Citroën Bijou

 

De body was dan wel gemaakt van licht glasvezel, maar met een 12 PK motor uit de 2CV zorgde dat nog altijd niet voor indrukwekkende prestaties van de Bijou. Er werden er slechts 210 werden van gebouwd, voorafgegaan door twee prototypes en het model had een aantal onderdelen van de DS bij zich, waaronder het typische enkelspaaks stuurwiel.

 

Citroen Bijou interieur

Interieur van de Citroën Bijou

 

Het ontwerp kwam van Peter Kirwan-Taylor, die ook de elegante en glasvezel-bodied Lotus Elite ontwierp in 1957. De Bijou glasvezel bodies werden in eerste instantie gemaakt door een bedrijf genaamd “Whitson & Co”, gelegen in de buurt naar Slough, maar deze klus werd later aan een andere leverancier toebedeeld.

 

De meer moderne styling van de Bijou gaf de auto een hogere topsnelheid en een lager brandstofverbruik dan de 2CV, maar het grotere gewicht van de carrosserie, ondanks het materiaal, was van grote invloed op de meer algemene prestaties van de auto, vooral in de acceleratie. De Bijou werd daarnaast gezien als een dure auto, duurder dan bijvoorbeeld de Austin Mini of de Ford Popular. Met ingang van 2013 staan er nog bijna 150 Bijous geregistreerd waarvan er minder dan veertig nog op de weg zijn.

 

Citroen Bijou

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant