MENU

Citroën AX

De Citroën AX was een kleine personenwagen die van 1986 tot 1998 werd geproduceerd en voor het eerst te zien was op de Parijse autosalon in 1986. Het was de opvolger van de Citroën Visa. De AX was eerst alleen verkrijgbaar als 3-deurs, met een 1.0, 1.1, 1.3(sport) of 1.4 liter motor. De 1.4 was tevens verkrijgbaar in dieselversie. Later kwamen er nog een 1.5 liter dieselversie en 5-deurs versie bij.

 

Citroen AX

Citroën AX.

 

Citroën stopte voor het eerst geen luchtgekoelde 2-cilinder onder de motorkap van haar kleinste model zoals in de Visa, LN(A) en 2CV wel het geval was. De motoren waren allemaal afkomstig van PSA, de latere Peugeot 106 en Citroën Saxo hadden veell technische overeenkomsten met de AX.

 

Citroen AX interieur

Interieur van de Citroën AX.

 

De AX was erg zuinig, wat vooral kwam door de goede aerodynamica, wat vrij uitzonderlijk was voor deze klasse van kleine personenauto’s. Ook het lage gewicht van slechts 650 kilo voor de basisversie was één van de economische voordelen van de wagen. Dit lage gewicht werd bereikt door verschillende lichte materialen toe te passen en vooral veel kunststof.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant