MENU

Citroën M35

Toen Citroën de Xantia lanceerde in 1993 ging dat gepaard met de nieuwe slogan van het bedrijf: ‘vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous.’ Letterlijk vertaald betekende dit: ‘Je kunt je niet voorstellen wat Citroën voor je kan doen.” In 1969 had het merk een andere benadering van de presentatie van wat het kan doen: het gaf klanten de mogelijkheid om een prototype te kopen en testen : de M35.

 

Citroen M35

Citroën M35 prototype

 

De M35, een experiment op wielen

Deze M35 was een rollend laboratorium van toekomstige Citroën technologie. Onder de motorkap was een 49 PK sterke 995cc monorotor wankelmotor geplaatst die was ontwikkeld door Comotor , het bedrijf opgericht door NSU en Citroën om aan roterende motoren bouwen. De liep soepel en met de hulp van aërodynamisch het ontwerp van de M35 ‘s ging de auto van 0 naar 100 in 19 seconden en haalde een to van een respectabele 135 km/u. Op de snelweg voelde de M35 zich dan ook prima thuis maar door zijn lage koppel was menig heuvel een grote uitdaging.

 

Het design van de M35 had geen grote schare fans. Citroën besteedde het ontwerp uit aan de Franse carrosseriebouwer Heuliez. De M35 stond op een Ami 8-platform en de voorzijde was identiek aan de Ami op de toevoeging van een radiator na, iets wat de Ami ‘s luchtgekoelde boxer duidelijk niet nodig had. Voorbij de B-stijl ging de daklijn van de M35 schuin naar achteren, wat het model een soort van fastback achterzijde gaf.

 

M35 testrijders gezocht!

Het oorspronkelijke plan was om de M35 in het geheim te verstrekken aan de klanten om zo mogelijke slechte publiciteit te voorkomen. Iemand bij Citroën besefte echter hoe onwaarschijnlijk het was dat dit geheim zou blijven, zodat het project openbaar werd gemaakt en Citroën publiekelijk aankondigde dat de M35 besteld kon worden. De M35 was er niet voor iedereen. Het model was duur en Citroën wilde goed kunnen testen en dus alleen mensen die konden aantonen dat ze veel kilometers maakten, konden de auto aanschaffen. Citroën bouwde er ook maar 500 van, dus het aanbod was ook nog eens zeer beperkt. De eerste auto’s werden geleverd in 1969 en de auto’s kregen een duidelijk zichtbaar nummer op het voorspatbord

 

Citroen M35 nummer

Citroen M35 prototype nummer 45

 

In 1971, toen de testperiode voorbij was en Citroën de testgegevens binnen had, probeerde het merk de auto’s terug te kopen van, om ze te vernietigen. Er was echter geen verplichting van de kant van de eigenaar om te verkopen en ongeveer een derde van de totale productie kwam nooit terug in de fabriek. Schatting is dat er tegenwoordig minder dan 100 M35’s nog rondrijden.

 

Citroën M35 nr. 122 Blue Delta runs again after more than 25 years!

Citroën M35 nr. 122 Blue Delta weer op de weg na 35 jaar!


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant