MENU

Citroën BX

De Citroën BX werd in 1982 geïntroduceerd naar een ontwerp van Bertone nadat de designers van Citroën zich al een paar jaar hadden stukgebeten op het design voor dit nieuwe model. Verhaal gaat dat designer Marcello Gandini een conceptontwerp dat oorspronkelijk was bestemd voor Volvo gebruikte. Het ontwerp werd in 1979 al eens gepresenteerd, toen als de Volvo 343 Bertone Tundra. Kenmerkend voor het model was de hydropneumatische vering van Citroën. De TV-commercial had de geweldige afsluiter: ‘De Citroën BX, de garage vindt hij maar niks!’.

 

Citroën BX, de garage vindt ie maar niks 1984 STER Reclame

 

Ontwikkeling van de BX

In 1974 begon Citroën met de ontwikkeling van project X, wat later de BX zou worden. De wagen die werd ontwikkeld, moest zijn plek in de markt krijgen tussen de GS en de recent geïntroduceerde CX. Na de overname van Citroën door Peugeot, werd project X door de nieuwe directie omgedoopt tot project XA en dit model moest de duurdere GS’en in het gamma overnemen, maar zou wel grotendeels de techniek en motoren uit de GS behouden. De wagen zou leverbaar zijn als berline en als break.

 

Citroen BX

Citroën BX

 

Het ontwerpen van dit nieuwe model wilde echter niet erg vlotten. Nadat Robert Opron, de hoofdontwerper van onder andere de Citroën GS, SM en CX, het merk verlaten had, lukte het het achtergebleven ontwerpteam van Citroën maar niet om met iets vernieuwends te komen. De meeste concepttekeningen kwamen van ontwerpers Luc Louis en Jean Giret. Die laatste was na het vertrek van Opron aangesteld als hoofdontwerper, maar had die titel meer op papier en hij kon niet zijn stempel drukken op de ontwerpkoers van het bedrijf.

 

In 1977 werd Jean-Paul Parayre de nieuwe directeur van PSA. Parayre stroomlijnde de werking van de twee zusterbedrijven, door ze elk een duidelijk omlijnde eigen identiteit te geven en door lanceringen van nieuwe modellen op elkaar af te stemmen. Daarnaast zorgde hij ervoor dat modellen onderling zoveel mogelijk onderhuidse technische componenten deelden. Project XA moest hierom wederom bijgestuurd worden en het werd project XB waarbij het model zowel gloednieuwe motoren als het onderstel delen met een later te introduceren Peugeot moest gaan delen.

 

Een doorbraak in het ontwerp

Project XB bleef op designvlak een hoofdpijndossier en voor het eerst in de geschiedenis van het merk werd er een extern bureau bijgehaald de toekomstige BX vorm te geven. Het was een aangepast ontwerp van Marcello Gandini, van het Italiaanse Bertone dat uiteindelijk na zes maanden de directie kon bekoren. Voor Citroën was dit een breuk met het verleden. Hoewel een team van Citroën oorspronkelijk instond voor de vormgeving van het interieur, werd ook hier uiteindelijk voor het ontwerp van Gandini gekozen. Enkel de meterbehuizing werd gewijzigd.

 

Voor zijn introductie werd de BX uitvoerig getest op testbaan van Citroën in La Ferté-Vidame. Voor de naam van de BX werden de letters van project XB omgewisseld, zodat hij in lijn zou liggen met de grotere CX en de later te introduceren kleine AX.

 

citroen BX 1983

BX uit 1983

 

Bij zijn introductie was het model een revolutionaire auto. Het was een ruime gezinsauto die veel comfort bood aan de inzittenden en vooral de diesel versies werden geroemd om hun goede prestaties en betrouwbaarheid.

 

Citroen BX interieur

Bertone interieur van de BX

 

Citroen BX 14RE 1983 interieur

Interieur BX 14RE uit 1983

 

Prestaties van de Citroën BX

Tijdens de twaalf jaar durende productie kwam de BX met een enorm scala aan motoren variërend van een brave BX 14 1.4 met 65 PK die een topsnelheid haalde van 155 km/u tot een 19 GTI 16V met een pittige 1.9 motor die goed was voor een topsnelheid van 218 km/u en van sprint naar de 100 km/u in 7,9 seconden. Daarnaast was het model ook leverbaar met een diesel en een turbodiesel motor.

 

Van deze Citroën rolden er zo’n 2,3 miljoen uit de fabriek gedurende de productietijd van 12 jaar. De productie van de hatchback werd in 1994 stopgezet met als opvolger de Citroën Xantia. De stationwagen werd nog een jaar langer geproduceerd. Door de jaren heen zijn er ook meerdere sportieve versies verschenen van het model, zoals de BX Sport, De GT, de GTi en als absoluut topmodel in 1987 de GTi 16V-versie die in Nederland de beschikking had over 160 PK.

 


Het tienjarig bestaan van de Nederlandse Citroën BX club


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant