Citroën BX

De Citroën BX werd in 1982 geïntroduceerd en was een wat afwijkend ontwerp van een ontwerp dat oorspronkelijk was bestemd voor Volvo. Het ontwerp werd in 1979 al eens gepresenteerd, toen als de Volvo 343 Bertone Tundra. Het design kwam van designer Marcello Gandini van ontwerpstudio Bertone. Kenmerkend voor het model was de hydropneumatische vering van Citroën. De TV-commercial had de geweldige afsluiter: ‘De Citroën BX, de garage vindt hij maar niks!’.

 

Citroen BX

Citroën BX.

 

citroen BX 1983

 

Bij zijn introductie was het model een revolutionaire auto. Het was een ruime gezinsauto die veel comfort bood aan de inzittenden en vooral de diesel versies werden geroemd om hun goede prestaties en betrouwbaarheid.

 

Citroen BX interieur

Bertone interieur van de Citroën BX.

 

Citroen BX 14RE 1983 interieur

 

Van deze Citroën rolden er zo’n 2,3 miljoen uit de fabriek gedurende de productietijd van 12 jaar. De productie van de hatchback werd in 1994 stopgezet met als opvolger de Citroën Xantia. De stationwagen werd nog een jaar langer geproduceerd. Door de jaren heen zijn er ook meerdere sportieve versies verschenen van het model, zoals de BX Sport, De GT, de GTi en als absoluut topmodel in 1987 de GTi 16V-versie die in Nederland de beschikking had over 160 PK.

 

Het tienjarig bestaan van de Nederlandse Citroën BX club.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant