MENU

Citroën XM

De Citroën XM is een ruime personenauto geproduceerd door Citroën vanaf 1989. De XM werd gezien als de opvolger van de Citroën CX. In 1990 werd de XM werd verkozen tot Europese auto van het jaar.

 

Citroen XM

 

In 1984 waren de verkoopcijfers van de CX niet om over naar huis te schrijven en Citroën besloot om met een opvolger te komen. Het werd wederom een samenwerking met Peugeot wat voor dat merk resulteerde in de 605. Het ontwerp en de ophanging zouden een duidelijke Citroën stempel krijgen.

 

schetsen bertone citroen xm

Schetsen Bertone Citroën XM

 

XM ontwerp van Bertone

Eind 1984 gingen drie verschillende designbureaus, waaronder het Italiaanse Bertone, aan de gang me de opdracht om een waardige opvolger voor de CX te ontwerpen. gevraagd een voorstel te ontwikkelen voor de opvolger van de CX. De Franse ontwerper Marc Deschamps, in dienst van Bertone, kwam met het winnende ontwerp. Hij tekende de eerste schetsen van het nieuwe project. Een heleboel ontwerpen werden gemaakt maar uiteindelijk werd gekozen voor het ontwerp van Bertone. Het opvallende uiterlijk van de XM in een periode dat de meeste auto’s op elkaar gingen lijken, werd voor een belangrijk deel bereikt door het creëren van een enorme lichtstrook rondom de auto door een glasrand van maar liefst twaalf ruiten. Uiteindelijk kreeg de XM een typisch Citroën uiterlijk met een lange overhang aan de voorkant en een korte achterkant. De XM lijn is niet alleen elegant en praktisch, maar ook zeer aërodynamisch. Een opvallend ontwerp voor die tijd.

 

De XM was als eerste uitgerust met het nieuwe hydractieve veersysteem, wat deze wagen uiterst comfortabel en veilig maakte. De auto werd geleverd met vier- en zescilinder motoren. De viercilinders waren 2,0 liter benzinemotoren en 2,1 liter dieselmotoren, beide leverbaar met turbo. Ook was er een 3 liter V6 benzinemotor beschikbaar. De XM werd echter te snel in productie genomen, zoals ook het geval was met de Peugeot 605, wat maakte dat hij tot 1995 nogal storingsgevoelig was.

 

Citroen XM interieur

Interieur Citroën XM

 

Auto van het jaar

Ondanks het vooruitstrevende concept en het feit dat de hij werd gekozen tot auto van het jaar, is de XM nooit een commerciëel succes geworden. Er is inmiddels wel een grote schare liefhebbers van deze auto ontstaan.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant