MENU

Kunst op wielen: Alfa Romeo 1900C SS Berlinetta Zagato

Donderdag 7 januari 2016 om 01:24 door Frank

115 PK, 1975 cc DOHC viercilinder motor met Weber carburateurs, vijf-versnellingsbak, onafhankelijke voorwielophanging met dubbele A-armen, schroefveren en hydraulische schokdempers, en trommelremmen op alle vier de wielen. En dit alles verpakt in een Italiaans kunstwerkje waarvan er ongeveer 39 zijn gebouwd. We kijken naar een van de meest verfijnde sportwagens die ooit in Milaan is gebouwd: de Alfa Romeo 1900C SS Berlinetta Zagato. Als je hier eenmaal in zit, stap je nooit meer uit.

 

Gerelateerd model

Alfa Romeo 1900

1900

Naast het helpen beheren van de bekende Carrozzeria van zijn vader in Milaan, was Elio Zagato was een vervent motorsport liefhebber en in 1952 richtte hij met een aantal vrienden het Sant Ambroeus raceteam op. Een jonge lokale bouwer genaamd Vladimiro Galluzzi voegde zich bij het Sant Ambroeus team en bestuurde een van de nieuwe Touring-bodied 1900 coupés van Alfa Romeo, maar dat duurde niet lang. Zagato adviseerde hem om de auto’s te veranderen. De carrosseriebouwer was weliswaar geïntrigeerd door het veelbelovende mechanische platform van de 1900C, met zijn sportieve kortere wielbasis, lichtmetalen-head dual-cam motor, en geavanceerde ophanging. Maar hij had een duidelijke andere mening over de carrosserie. Deze moest lichter en aërodynamischer waardoor de prestaties van de auto nog beter zouden worden.

 

Met overgebleven connecties uit de vooroorlogse periode waarin Ugo Zagato de Alfa Romeo 6C Grand Sport Spyders ontwierp, kon de carrosseriebouwer vrij gemakkelijk aan het chassis van een 1900C komen om zijn ideeën op te botvieren. De belangrijkste medewerkers van de afdeling experimentele Alfa’s, Consalvo Sanesi en Ernesto Bonini, werden ook enthousiast over dit plan en hielpen mee.

 

In september 1954 had Elio Zagato zijn eerste Super Sport ontworpen in een aluminium-legering carrosserie met plexiglas ramen. Het verfijnde en esthetische ontwerp van Zagato was over de hele auto terug te vinden en in perfecte harmonie met elementen die de prestaties zouden verbeteren.

 

Naar aanleiding van het vroege succes van Galluzzi prototype SSZ, beveelde Sanesi zijn bazen aan om het nieuwe model goed te keuren voor een beperkte productiebatch en zo werd er een kleine oplage van Super Sprint Zagato’s officieel goedgekeurd. De carrosseriebouwer bouwde ongeveer 39 berlinettas en twee spiders in de twee jaren die volgden. Het model werd al snel omarmd door sportieve rijders die de combinatie van knap design en goede prestaties konden waarderen. De Super Sprint Zagato werd een sportwagen waarmee regelmatig werd deelgenomen aan races in heel Europa, met maar liefst zes exemplaren die deelnamen aan de Mille Miglia van 1955.

 

Vandaag heeft de Alfa Romeo 1900C SS Zagato zich ontwikkeld tot één van de meest gewilde naoorlogse Alfas aller tijden, een favoriet onder de veeleisende verzamelaars die frequent Pebble Beach bezoeken. De zorgvuldige engineering, prachtige esthetische vormgeving, en de zeldzaamheid, maken de Zagato-bodied 1900C tot een van de meest dynamische naoorlogse coachbuilt sportauto’s ooit gemaakt, en het blijft de fascinatie en het respect van Italiaans design kenners trekken.

 

1955 alfa romeo 1900c ss berlinetta by zagato

 

alfa romeo 1900c ss berlinetta by zagato profile

 

1955-alfa-romeo-1900c-ss-berlinetta-by-zagato_rear

 

Alfa Romeo 1900C SS Berlinetta Zagato wordt geveild

Er gaat bij Sotherby’s een Super Sprint Zagato onder de hamer. Dit exemplaar is prachtig gerestaureerd. Volgens de gegevens van Alfa Romeo, evenals het onderzoek van 1900 gezag Peter Marshall en Italiaanse auto-expert John de Boer, werd dit model met chassisnummer 01.909 afgemonteerd op 29 juli 1954. Volgens de gegevens van Zagato werd er daar een aantal maanden later aan de auto gewerkt, wat erop duidt dat de Alfa fabriek de datum vastlegde waarop het chassis werd voltooid en klaar was voor verzending naar Zagato.

 

Voltooiing van de montage bij Zagato vond plaats op 22 april 1955 en het model werd opgeleverd in een ivoren lak en verkocht aan SIMAR uit Caracas, Venezuela, op 23 maart van dat jaar. De eigenaar racete voor het team Scuderia Madunina. Dit team, opgericht in 1952 en actief in vele vormen van racen, was een in Milaan gevestigde organisatie die formeel gezien geen auto’s bezat. Alle deelnemende auto’s in het team waren in particulier eigendom van hun respectievelijke bestuurders en met het lidmaatschap van de organisatie konden ze racen onder licentie van het team. In dit team zaten onder andere Lorenzo Bandini, Piero Drogo en Juan Manual Fangio. Eén van de mede-oprichters van de organisatie was Marcello Giambertone, een manager die coureurs zoals Gino Munaron en Fangio onder zijn hoede had. De verbinding met de beroemde Argentijnse race kampioen vergemakkelijkte de toegang tot de Zuid-Amerikaanse markt, en het duurde niet lang of de Scuderia Madunina nam ook deel aan races in Venezuela en Brazilië.

 

1955 alfa romeo 1900c ss berlinetta by zagato front

 

1955-alfa-romeo-1900c-ss-berlinetta-by-zagato_interior

 

1955-alfa-romeo-1900c-ss-berlinetta-by-zagato_interior2

 

1955-alfa-romeo-1900c-ss-berlinetta-by-zagato_backseat

 

1955-alfa-romeo-1900c-ss-berlinetta-by-zagato_pook

 

1955-alfa-romeo-1900c-ss-berlinetta-by-zagato_speedometer

 

Deze Alfa Romeo werd later verkocht aan Luis Beltran Moreno uit Venezuela, waarna het in bezit kwam van Antonio Yanes van Caracas. Van daaruit werd de auto in 1993 gekocht door liefhebber Ludo Doorenweerd uit België, die de Alfa Romeo op zijn beurt uiteindelijk verkocht aan de Britse verzamelaar Graham Earl. In het begin van de 21e eeuw, werd de zeldzame Alfa Romeo gespot door een liefhebber die eigenaar is van een grote collectie oldtimers die wordt onderhouden door een team in een eigen privé-garage. Deze persoon kocht dit exemplaar in een semi-gerestaureerde staat en de SSZ stond een aantal jaren in stalling voordat er werd begonnen aan een volledige restauratie in 2008. De eigenaar en zijn personeel deden research naar diverse gerestaureerde Super Sprint Zagato voorbeelden om zo alle details goed te krijgen, en de missie werd om de auto terug te krijgen in oorspronkelijke fabrieksspecificaties.

 

De cosmetische aanpak liet de eigenaar over aan zijn eigen personeel, en die besloten dit exemplaar te spuiten in een diep midnight blue. Het interieur werd opnieuw bekleed met weelderig tabakbruin leer, waarbij elk detail zorgvuldig werd afgewerkt. Mechanische werd er aan het model gewerkt door Epifani Restauraties in Berkeley, Californië, en ze legden een 1900C motor onder de kap met ongeveer 4000 mijl op de teller sinds de restauratie. De SSZ werd gepresenteerd op de 2012 Greystone Mansion Concours d’Elegance, waar het een ‘Best in Class Award’ won.

 

alfa romeo 1900c ss berlinetta motor

 

Nu, voor de eerste keer in 15 jaar, wordt deze bijzondere Italiaan aangeboden ter veiling. Het is een zeer authentiek en zeldzaam voorbeeld van een van de meest gewaardeerde boutique sportwagens uit de naoorlogse periode.Met zijn intrigerende geschiedenis als deel van de Scuderia Madunina Venezuela, is deze prachtige Alfa Romeo 1900C van Zagato een ware zeldzaamheid met een fascinerende herkomst. Als een van de meest vakkundig gerestaureerde voorbeelden in vele jaren, moet deze 01.909 ongetwijfeld een plek gaan krijgen in een collectie van een liefhebber. Prijskaartje ligt tussen de $1.400.000 en $1.800.000 en dat snappen wij wel.


Ook interessant


Gerelateerde merken