MENU

Citroën Xantia

De Citroën Xantia is een middenklasse automodel en werd geïntroduceerd in 1993 als opvolger van de Citroën BX.

 

Citroen Xantia phase1

Citroën Xantia X1

 

In 1987 begon Citroën na te denken over de opvolger van de op dat moment succesvolle Citroën BX. Er moest een sterke opvolging komen om te kunnen concurreren met de andere Europese merken. Voor de grotere middenklasse werd dit de Xantia op basis van een ontwerp van Bertone (een Italiaans ontwerphuis) is het ontwerp gemaakt door chef-exterieurontwerper Dan Abramson. Het model heette eerst X1. De naam Xantia is afkomstig van het Griekse Xanthos, hetgeen “licht” betekent. De eerste officiële foto’s werden in november 1992 gepubliceerd.

 

De Xantia werd uitgerust met het befaamde hydropneumatische veersysteem van Citroën. De niveauregeling zorgt ervoor dat de rijhoogte ongeacht de belading gelijk zal blijven. De bestuurder kon verschillende hoogten instellen. Daarnaast kreeg het model ook meesturende achterassen. De luxere versies hadden zelfs het computergestuurde Hydractive II veersysteem. Een systeem waarbij een computer de afstelling van de vering razendsnel (25ms) aanpaste aan gebeurtenissen op de weg zoals hard remmen, plotseling sturen, hard rijden, etc. De bestuurder kon door middel van een knop kiezen uit comfortabele of sportieve afstelling.

 

In maart 1993 kwam het model in Nederland op de markt als vijf deurs Berline (hatchback) met motoren in de smaken 1.8i, 2.0i en 2.0 16v met 155PK. De diesels volgden snel in de vorm van de 1.6, de 1.9 en de 1.9 Turbo diesel. De Xantia was leverbaar in drie verschillende uitvoeringen: de X, de SX en luxe VSX. Eind 1993 modificeerde Citroën het hydropneumatische systeem waarmee het zo kenmerkende ‘inzakken’ dat Citroëns met deze vering sinds de introductie van de DS deden, tot het verleden behoorde.

 

Citroen Xantia Break

Citroën Xantia Break

 

Xantia X2

In de zomer van 1994 werd het model wat opgefrist. Zo kwamen de dubbele chevrons op de grille en werd stuurbekrachtiging standaard op alle Xantia’s. Het jaar erna volgde opnieuw een onderhuidse opfrissing, veranderden er wat knoppen op het dashboard en kwamen er een aantal nieuwe motoren in het leveringsprogramma. Ook kwam in 1995 de Break op de markt en volgde de marktintroductie van het Activa-systeem, hetgeen het overhellen in bochten volledig elimineerde.

 

Citroen Xantia V6

Citroën Xantia V6

 

Eind 1996 kwam de langverwachte nieuwe ‘Franse’ V6 (ontwikkeld door PSA en Renault) op de markt in Exclusive (luxe) en Activa (sportief) uitvoering. De Exclusive V6 kreeg standaard een ZF-automaat mee. Het jaar erna volgde de grote facelift van de Xantia, de X2. Er zijn in totaal 1.216.734 Xantia’s geproduceerd, waarvan 147.620 Breaks.

 

Citroen Xantia X2 Activa V6

Citroën Xantia Activa. Het activa systeem trekt de carrosserie recht in de bochten


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant