MENU

Citroën Visa

De Citroën Visa kwam als een kleine 5-deurs personenauto op de markt tussen 1978 en 1988. Aanvankelijk had Citroën een prototype op basis van de Fiat 127 ontwikkeld, het ‘Project Y2’ maar de plannen werden gewijzigd na de overname door Peugeot in 1974. De Visa stond op het onderstel van de bestaande Peugeot 104 en was het grotere broertje van de eerder uitgebrachte Citroën LN.

 

CItroen Visa

 

Bijzonder aan het model was het dashboard met het ergonomische PRN-systeem (Pluie = regen, Route = weg, Nuit = nacht) met satellieten aan weerszijden in plaats van de gangbare pootjes. De Visa werd geleverd in de uitvoeringen Spécial en Club met tweecilindermotor, en een Super model (met een Peugeot 1.1 liter, viercilindermotor). Even later kwam daar voor sommige landen nog een 1.0 motor bij.

 

Citroen Visa cabrio

 

In 1981 ging de Visa flink onder het mes om zo de verkoop te stimuleren. De verkopen van de auto namen hierna flink toe. In 1983 werd de Visa Décapotable geïntroduceerd, een zeldzame cabriolet-versie. In 1985 kwamen er wederom grote wijzigingen. Het interieur kreeg een nieuw, ‘normaal’ dashboard en er kwamen motoren bij in de vorm van een 1.4 benzinemotor en 1.7 dieselmotor voor de zakelijke rijders. Daarnaast kwam er een bestelversie van het model: de Citroën C15 welke tot in december 2005 werd geproduceerd.

 

Sportieve Citroën Visa’s

In 1980 kwam als eerste de sportieve Visa Super X met 1.2 motor op de markt. Met de hiervan afgeleide Visa Trophée werd een rally-raceklasse opgezet in de Group V en Group B. De Super X werd in 1982 vervangen door de GT met 1.4 motor met dubbele carburateur. De GT verscheen ook in andere varianten: 14S, Challenger, en zelfs als gelimiteerd rallymodel: Chrono en Mille Pistes (4×4). Tot slot werd de GT vervangen door de Visa GTi met 1.6 motor. De 115 PK hiervan zorgde voor meer dan voldoende vermogen.

 

Citroën Axel

Van 1984 tot 1988 werd de Citroën Axel, die op een driedeurs versie van de Visa leek, geproduceerd in Craiova (Roemenië). Technisch gezien verschilde de Axel dag en nacht van de Visa. De Axel was namelijk een doorontwikkeling van het oorspronkelijke ‘Projet Y2’, nu ‘Projet TA’ geheten. De Axel had een ander onderstel met torsiestaafvering en de luchtgekoelde viercilinder boxermotoren van de Citroën GS.

 

In 1988 werd de productie van de Visa beëindigd. De Visa werd opgevolgd door de Citroën AX. De import van de Axel werd in Nederland in augustus 1989 gestopt, maar de productie voor Oost-Europa ging in Craiova nog door tot 1996. In 1991 werd echter het aandeel van Citroën in de fabriek in Roemenië van de hand gedaan.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant