MENU

Ford Mustang

De Ford Mustang is een Amerikaans icoon dat al sinds 1964 wordt geproduceerd. Als prototype bestond de Mustang als 2-zitter sportwagen al in 1962. Deze Mustang I werd gebruikt op het circuit in Duitsland en was niet geschikt voor productie. Het design was te futuristisch en de Ford directie wilde een auto vierzitter die in de smaak zou vallen bij gezinnen.

 

1962 Ford Mustang HD Original Research Car Rare Commercial Classic Carjam TV
Mustang concept car uit 1962.

 

Ford had als ambitieniveau de Corvette als voorbeeld genomen en wilde daar voorbij door een betere auto te produceren. De Mustang II uit 1962/1963 was al een flinke stap richting het uiteindelijke eindontwerp van Joe Oros met het galopperende paard in de grille. De Mustang werd oorspronkelijk vernoemd naar het Lockheed P51 (Mustang) jachtvliegtuig, maar Henri Ford II wilde geen associaties met oorlog en geweld en dus werd gekozen voor de wilde paarden op Amerikaanse prairies als uitgangspunt. Op 17 april 1964 werd De Mustang voor het eerst getoond aan het publiek op de wereldtentoonstelling van New York. De rivaliteit tussen Ford en Chevrolet laaide weer op. Eerder had Ford Chevrolette afgetroefd met de Falcon en de Thunderbird. Om Chevrolet opnieuw te kunnen verslaan had Ford een nieuwe auto nodig. Een auto met een sportief uiterlijk en sportieve prestaties die jongeren zou aanspreken.

 

Een instant hit!

In april 1964 kwam de Mustang op de markt en het was direct een hit. De Ford dealers draaiden overuren. Op de eerste dag werden er 22000 orders geplaatst en vier maanden later waren er al 100.000(!) exemplaren verkocht. Bijna iedereen vond de Mustang mooi en wilde er eentje hebben. De Mustang was leverbaar in een convertible en een hardtop model, een jaar later kwam hier een sportieve fastback bij.

 

De vroege Mustangs kenmerken zich door de lange neus en de korte achterzijde. Ook het interieur is sportief met afzonderlijke “bucketseats” voor en een kleine achterbank. Er was een diep, dun, schotelvormig stuurwiel geplaatst en een horizontale snelheidsmeter. De auto kon ook worden voorzien van een airconditioning, die in het midden van het dashboard was gemonteerd.
De Mustang had jarenlang de drie kenmerkende achterlichten aan beide kanten. De auto kwam met de nodige opties zoals verschillende interieurs en accessoires, om er een persoonlijk stempel op te kunnen drukken. Ford merkte dat de uitbreiding met allerlei verschillende opties een nieuwe marketing-hit was en de opties vonden gretig aftrek. In het eerste jaar werden er 418.000 Mustangs verkocht en na twee jaar werd de miljoenste Mustang verkocht in 1966.

 

Ford Mustang Fastback

In 1965 ondergin de Mustang de nodige veranderingen. De grootste was het eerder genoemde nieuwe Fastback model. Een andere was de in april 1965 geïntroduceerde GT. Er waren al meer dan 500.000 Mustangs geproduceerd in het jaar 1965.

 

De meeste veranderingen voor 1966 waren van cosmetische aard. De keuze in interieur-kleuren en interieur-stijlen nam toe tot 34 keuzes, zodat de koper nog meer manieren had om “zijn” Mustang te personaliseren. Ook op de baan had de Mustang succes en zijn sportieve imago werd op de weg nog eens versterkt door de Shelby GT-350 Mustang van 1965 en (later) door de Mach 1.

 

Shelby GT500 ‘Eleanor’ uit 1967.

 

Een interessant detail van de Mustang 1967 was de “Exterior Decor Group”; de motorkap met de twee naar achter gerichte luchthappers. Deze 1967 uitvoering was iets langer, de grille-opening was vergroot en de auto zag er daardoor agressiever uit.

 

In 1968 werd een speciaal model gebouwd, de GT/CS California Special. De 1967 en 1968 Mustangs kregen overigens allen een nieuw dashboard met twee grote meters en drie kleinere daarboven.
De Mustang werd volwassen. Tegen 1969 werd de Mustang groter en zwaarder. De nieuwe Mustangs waren bijna 4 inches langer. Andere modellen waren de Grande, de Mach 1, de Boss 302 en de Boss 429.

 

428 motor

De Grandé was gebaseerd op de hardtop. Bij deze auto lag de nadruk op luxe, zowel qua interieur als het exterieur. Bij de Mach 1 daarentegen lag de nadruk op de prestaties met details die aan de racerij waren ontleend. Ook de Mach 1 had het luxe interieur van de Grandé en was voorzien van een matzwarte motorkap met agressief ogende shaker en een opvallende striping.

 

De zeer exclusieve Boss 302 werd op de markt gebracht zodat Ford in de gelegenheid werd gesteld deze auto in de Trans-Am races te gebruiken. Volgens het Trans-Am reglement moest Ford duizend exemplaren aan het publiek verkopen voor deze auto aan de wedstrijd mocht deelnemen. Hetzelfde gold voor de Boss 429, deze reed op de NASCAR (National Association for Stock Car Automobile Racing).

 

Tussen 1974 en 1978 werd door Ford een kleinere Mustang gebouwd, waarbij de motoren sterk werden verkleind en het vermogen zienderogen afnam. Momenteel is er een toenemende trend te bespeuren naar de zogenaamde Mustang II generatie, hoewel onderdelen voor deze bouwjaren zeer schaars zijn te noemen.

 

In 1979 werd onder Phil Caldwell de derde generatie Mustang geintroduceerd met een strakke vormgeving. Via diverse facelifts is het derde model geëvalueerd tot en met 1993. Reeds eind jaren 80 ging het slecht met de economie en Ford was van plan de Mustang uit productie te nemen. Men verkocht er te weinig en de fabriek moest mensen ontslaan.

 

Uiteindelijk werd door de protesten van honderdduizenden Mustang fans de Mustang gered. Een groep liefhebbers onder Ford mocht met een sterk verkleind budget een Mustang voor de jaren 90 gaan fabriceren als de Mustang 4. Team Mustang kweet zich uitstekend van zijn taak en met passie werd een auto gebouwd die het beste van de jaren 60 in zich droeg. Deze Mustang kwam uiteindelijk in september 1993 op de markt en bleek weer een uitstekende stap in de goede richting. Het paard kwam weer voorop de grille en de auto verkocht gelijk goed. Inmiddels is de Mustang qua verkopen de best verkochte musclecar, waarbij de Corvette, Camaro en Firebird het nakijken hebben.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant