MENU

De Ford Mustang bestaat 50 jaar!

Zaterdag 31 mei 2014 om 14:58 door Frank

Dit jaar bestaat de Ford Mustang 50 jaar en aangezien er eentje in mijn garage staat, is dat een extra reden om hier even bij stil te staan met een mooi verhaal over de eerst gekochte Mustang door een consument dat verscheen in de Chicago Tribune.

 

eerste mustang

Eerste geregistreerde Mustang van 15 april 1964.

 

Gekocht twee dagen voor de officiële onthulling

De eerste “vroegst geregistreerde” verkochte Ford Mustang werd eigendom van een 22 jarige dame uit Chicago: Gail Wise wist vijftig jaar geleden nog niet dat ze op het punt stond een bijzondere aankoop te doen toen ze op 15 april 1964 de Johnson Ford dealer op Cicero Avenue in Chicago binnen liep. Dit was twee dagen voordat Lee Iacocca het nieuwe model zou onthullen op de New York Auto Show.

 

De verkoper zei dat hij een gloednieuw model geleverd had gekregen dat nog niet officieel in de verkoop gegaan was. Gail was op zoek naar een cabriolet en dacht aan iets als een 1963 Thunderbird of 1957 Ford Fairlane zoals haar ouders ook hadden.

 

Op het moment dat ze de baby-blauwe Ford Mustang zag staan was ze verkocht en dezelfde dag reed ze deze Mustang cabriolet de showroom uit. “Toen ik wegreed uit de showroom staarde iedereen op straat me na en zwaaide en gaf me high fives”, zegt ze. “Ik voelde me als een filmster.”

 

Ford Mustang 1964 en 2015

Ford vierde de 50ste verjaardag van de Mustang met de langverwachte onthulling van de gloednieuwe 2015 Ford Mustang. Gail Wise en haar man Tom werden uitgenodigd om te pronken met hun vijftig jaar oude Mustang naast de nieuwe 2015 Mustang op het hoofdkantoor van Ford in Dearborn , Michigan.

 

Toen Gail trouwde in 1966, werd de Mustang het dagelijkse woon-werktransport van haar man Tom. Tegen 1979, met kleine problemen aan de carburateur en 15 jaar van Chicago winters die hun invloed hadden gehad op de bodem, werd de Mustang de garage in geduwd. “Ik bleef mezelf vertellen dat ik de Mustang zou fixen, volgende week, volgende maand, volgend jaar”, vertelt Tom. In plaats daarvan blijft de Ford in de garage. Er was zelfs sprake van dat de Mustang verkocht zou worden maar in plaats daarvan bouwde Tom een uitbouw aan de garage om zijn pensioen-project te stallen tot in de vroege jaren 2000.

 

De verroeste body werd hersteld, het interieur werd vernieuwd en dit alles naar de originele fabrieksinstellingen. Twintig maanden later, eind 2007, verscheen de Mustang in fabrieksstaat terug op de weg. “Ik ben het type man dat alles terug zet zoals het was”, zegt Tom, die altijd een auto liefhebber is geweest.

 

Zelfs nadat de restauratie voltooid was, hadden de Wises geen idee dat zij in het bezit waren van een bijzondere Mustang en dat dit exemplaar dus meer was dan een fraai gerestaureerde auto. Ze gingen wel naar lokale shows, omdat de auto nooit meer in opslag zou verdwijnen.

 

Wanneer iemand in 2008 beweert eerste geregistreerde Mustang te hebben, gaat Tom op zoek naar de originele handgeschreven factuur van de verkoop zijn Mustang bleek ouder. Hiermee kreeg hij de titel van ‘s werelds eerste productie Mustang. In 1964 kostte de Mustang $ 3.400, wat een aardige hap was uit het salaris van Gail in die tijd. Nu wordt dit exemplaar gewaardeerd tussen de $ 100.000 en $ 250.000. Maar na bijna 50 jaar blijft de auto in de familie.

 

De eerste in Nederland geleverde Ford Mustang?

De Mustang die ik heb staan is een origineel Nederlands geleverde zes-cilinder in Wimbledon white. Misschien wel de eerste in Nederland? Het originele bewijs van afgifte heb ik nog en dateert van 10 februari 1965 te den Haag. Maar ja, lang niet zo bijzonder als de Mustang van Gail Wise.

 

bewijs van afgifte


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's