MENU

Ford Popular

De Ford Popular, meestal de Ford Pop genoemd, werd gebouwd tussen 1953 en 1962 en was het Type Y model van Ford. Bij lancering van het model was het de laagst geprijsd auto die je in Engeland kon vinden. De naam wordt gebruikt door Ford Popular, die zo haar 1930 Y Type model te beschrijven. De populaire naam werd later in de volksmond ook nog gebruikt voor basismodellen van de Escort en Fiësta.

 

Ford Popular

Ford Popular.

 

In 1953 beëindigde Ford de productie van de Anglia en de Prefect en kwam de autobouwer met een goedkoop alternatief op de markt, gebaseerd op de oude vooroorlogse stijl van de E494A Anglia. Het model werd aangedreven door een vier-cilinder Ford motor met 30 PK en was zeer basic uitgevoerd. Het model haalde een topsnelheid van 97 km/u en deed er een halve minuut over om deze topsnelheid te halen. De auto had een vacuüm-aangedreven ruitenwisser, geen verwarming, vinyl bekleding, en zeer weinig chroom. Zelfs de bumpers werden geschilderd. De populaire 103E verschilde optisch van de Anglia E494E door de kleinere koplampen een iets andere motorkap. Er werden meer dan 150.000 Ford Populars gebouwd.

 

De Popular was een succes want na de Tweede Wereldoorlog waren er bijna geen nieuwe modellen te krijgen doordat de auto-industrie ze jaar stil had gelegen. De Anglia 100E, Austin A30 of Morris Minor waren allemaal duurder en dus viel de keuze vaak op de goedkope en betrouwbare Ford Pop. Het model zou later ook gebruikt worden als Hot-rod.

 

Ford Popular 103e Restoration
van een Ford Popular uit 1953.


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant