MENU

Ford Scorpio

De Ford Scorpio werd gebouwd tussen 1985 en 1998 en zat in het hogere segment modellen. De auto was de opvolger van de Ford Granada. De Scorpio werd auto van het jaar in 1986 en werd in het Verenigd Koninkrijk en Ierland verkocht onder de naam Granada. In Nederland was de auto populair onder hoge ambtenaren, ministers en ook koningin Beatrix liet zich rijden in koningsblauwe Scorpio’s die waren verlengd, verhoogd en ook als landaulet werden geleverd.

 

ford scorpio stationwagon

Ford Scorpio stationwagon

 

Het model kreeg codenaam DE-1 tijdens zijn ontwikkeling en leek sterk op de Sierra. Onder de motorkap waren beproefde motoren te vinden, te beginnen met de 1,8 en 2,0 liter Pinto motor en de V6 met 2,4 liter, 2,8 liter, en later 2,9 liter inhoud.

 

Het model was bedoeld een serieus alternatief te bieden voor een Mercedes of BMW aan mensen die op zoek waren naar een grote, ruime auto. Daartoe bouwde Ford verder op de al uitgebreide MkII Granada met zijn verwarmde elektrisch verstelbare lederen stoelen, airconditioning, elektrisch schuifdak en boordcomputer. Extra opties waren voorruitverwarming, cruise control en, later vierwielaandrijving. De meest opmerkelijke vooruitgang was de montage van het anti-remsysteem dat voor het eerst op een massa geproduceerde auto te vinden was. De auto werd alom geprezen als zeer comfortabel en ruim, met name ten aanzien van de beenruimte achterin.

 

ford scorpio cosworth motor

Cosworth motor

 

Door de jaren heen werden er enkele technische veranderingen doorgevoerd, met name de introductie van de DOHC motoren in 1989, en de Cosworth-versie met een 2,9 liter 24-kleps V6 Cosworth met 195 PK en later 207 PK. Deze Cosworth was groot en snel en lustte daardoor ook wel een slokje.

 

ford scorpio cosworth dashboard

Dashboard van de Ford Scorpio

 

Scorpio 4×4

In 1986 werd de Scorpio 4×4 geïntroduceerd en in 1989 kwam de lang verwachte sedan op de markt. Tegelijkertijd voerde Ford een lichte facelift door. Ook in 1992 kreeg de Scorpio een kleine facelift en kwam eindelijk de stationwagon de gelederen versterken. De eerste versie was namelijk niet leverbaar als stationwagon. Bij de invoering van de geheel nieuwe Scorpio in oktober 1994 verdween de hatchback. Dit was de eerste auto die Ford volledig met een CAD/CAM-computer ontwikkelde. Standaard beschikte de auto nu over een bestuurders- en passagiersairbag. De nieuwe Scorpio viel nog minder in de smaak bij het publiek dan de eerste generatie. Vooral het front met de grote koplampen moest het ontgelden. In september 1997 werd nog een laatste poging gedaan door andere achterlichten en een nieuwe grille te monteren. Echter in juni 1998 was het toch echt over en uit met de productie van de Scorpio. Indirect heeft de inmiddels flink gegroeide Mondeo de rol van de Scorpio overgenomen.

 

1992 Old Top Gear - Ford Sierra RS Cosworth

Ford Scorpio Cosworth

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant