MENU

Ford Granada

De Ford Granada was een grote executive auto die gedurende 22 jaar werd gebouwd door Ford Europa tussen 1972 en 1994. De eerste generatie werd in Keulen, Duitsland geproduceerd van 1972 tot 1976 en in de Britse fabriek in Dagenham. In 1976 werd de productie in Dagenham gestaakt en ging de productie volledig naar Duitsland. De originele versie werd pas in 1977 vervangen door een tweede generatie model dat werd geproduceerd tot 1985. Van 1985 tot 1994 werd de naam van Granada gebruikt in het Verenigd Koninkrijk. Voor een derde generatie model dat werd verkocht in andere Europese markten als de Ford Scorpio.

 

Why did Ford's luxury Granada/Scorpio disappear in the 90s?

Vroege Ford Granada

 

Eerste serie Ford Granada 1972-1977

Het modelwas de opvolger van de Britse Ford Zephyr en de Duitse P7-serie. In eerste instantie werden goedkopere modellen in de serie Ford Consul genoemd. Dit kwam waarschijnlijk door een rechtszaak die door de Granada Group was aangespannen, maar hun verzoek tot een verbod kon niet voorkomen dat Ford de naam Granada toch als handelsmerk registreerde. Vanaf 1975 heetten alle versies dus Granada. De auto werd al snel populair als taxi en ook als politieauto. Ook was het model verkrijgbaar als een limousine en werd het ingezet als lijkwagen. Een behoorlijk multi-inzetbaar model dus.

 

ford granada 1972

Granada uit 1972

 

ford granada interieur 1972

Interieur uit 1972

 

ford granada turnier 1972

Turnier versie

 

Mechanisch liep de Europese Granada netjes in de pas met de andere Ford modellen. De eerste reeks werd aangedreven door de Ford Essex V4 2,0 liter motor en de Essex V6-motor met 2,5 liter of 3,0 liter inhoud. Duitse modellen kregen ook een Ford Taunus 1,7 liter V4-motor, de 3.0 liter Essex V6, of de “Keulen” V6 in met 2,0 liter, 2,3 liter of 2,6 liter inhoud. De V4 werd later vervangen door de Pinto-motor. Het model was verkrijgbaar als vierdeurs sedan, vijfdeurs stationwagon en een tweedeurs fastback coupé. De vroege 1972-1973 coupé had een iets meer uitgesproken zogenaamde colafles-styling. In 1973 werd een tweedeurs sedan toegevoegd aan de range en een jaar later werd het ontwerp van de coupé herzien en kreeg het model meer rechte lijnen.

 

ford granada 1979

Tweede generatie Granada uit 1979

 

Tweede serie 1977-1985

De hoekige en rechtlijnige ’78-versie verscheen in augustus 1977 en werd geproduceerd tot april 1985 na een milde facelift in 1982. Het was een doorontwikkeling van de vorige auto waarbij nu alle exemplaren de “Keulen” V6-motor kregen omdat de productie in Engeland was gestaakt. Het model werd leverbaar met opties als airconditioning en brandstof-injectie. Hoewel de meeste tweede series waren voorzien van een meegespoten grill, hadden de vroegere exemplaren een eenvoudige zwarte grill, ongeacht de carrosseriekleur.

 

Ford sport Granada 2.8i uit 1981

Ford sport Granada 2.8i uit 1981

 

De productie van de coupé werd stopgezet toen het nieuwe model in productie ging, hoewel er nog wel een tweedeurs sedan leverbaar bleef in bepaalde Europese markten. Een relatief laag aantal exemplaren werd geproduceerd met een Indenor viercilinder dieselmotor. Er volgden ook een sport Granada met een 2,8 liter injectiemotor die witte lichtmetalen wielen en een zwarte achterklep spoiler had. Een speciale Britse Ford werd later geïntroduceerd als de “Ford Granada Ghia X Executive” die standaard een luxe uitrusting had, zoals een high-grade Connolly leder interieur dat eerder een optie was geweest. Verdere verfijningen zoals een elektrisch schuifdak, elektrische achterklep, elektrische stoelbediening, verwarmde stoelen, boordcomputer en airconditioning maakte de Granada Ghia X prijziger dan de meeste concurrenten in zijn klasse. Er was ook een speciale “Taxi” editie die alleen beschikbaar was in het zwart, met een voetbediende “paniekknop” in de beenruimte van de chauffeur.

 

Ford Granada derde generatie

Derde serie Ford Granada

 

Ford Granada derde serie 1985-1994

In april 1985 werd de derde generatie in productie genomen. De vertrouwde SOHC Pinto motor werd ook leverbaar in de deze generatie, als 1,8 liter of 2,0 liter motor met brandstofinjectie. In Nederland kwam de derde generatie nooit op de markt, maar werd de tweede generatie opgevolgd door de Ford Scorpio (met dank aan Mark Kusters voor de informatie).

 

In 1991 werd een nieuw topmodel voertuig geïntroduceerd: de Scorpio 24 klepper. Het model kreeg een 2,9 liter Keulen motor die was aangepast door Cosworth Engineering en kreeg hierdoor 200 PK. Hiermee ging dit exemplaar in 8,1 seconden naar de 100 km/u en haalde een topsnelheid van 230 km/u.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant