MENU

Ford Probe

De Ford Probe was een sportcoupé die in 1989 werd geïntroduceerd door Ford als de opvolger van de Capri als compacte sportauto. Het model was volledig gebaseerd op het Mazda G-platform en het instrumentenpaneel en het pop-up koplamp mechanisme werden geleend van de RX-7. Ford had ook voor ogen dat de Probe wel eens de opvolger kon worden van de Mustang, maar daar dachten de fans anders over: voorwielaandrijving, Japanse techniek en het ontbreken van een V8 waren Mustang-onwaardig. Op 17 maart 1997 kondigde Ford aan te stoppen met de Probe. Het model zou worden opgevolgd door de Cougar.

 

Geschiedenis van de Probe

In de late jaren zeventig begonnen Ford en Ghia met het verkennen van een reeks van futuristische ontwerpen in de vorm van een serie “Probe” conceptauto’s. De eerste versie uit 1979 was een wigvormig ontwerp met afgedekte achterwielen en pop-up koplampen. Dit model werd een jaar later gevolgd door een meer conventionele Probe II, die ook wel lijnen had van een ponycar. De Probe III uit 1981 was ook nog een apart model met afgedekte wielen, maar met een carrosserie die wel iets had van een Ford Sierra. In 1982 was er de meer radicale Probe IV die zich ontwikkelde naar een eveneens vrij extreme Probe V in 1984.

 

ford probe IV concept car 1983

Foto: Andrew Sommers

Probe concept car IV uit 1983

 

Het model is een product van de gezamenlijke Ford en Mazda-venture genaamd de AutoAlliance International. Zijn unieke carrosseriedelen en het interieur zijn ontworpen en vervaardigd in de AutoAlliance assemblage fabriek in Flat Rock, Michigan. Dezelfde faciliteit die de Mazda MX-6 coupe en Mazda 626 sedan bouwde voor de Noord-Amerikaanse markt. Beide generaties van de Probe werden in Japan verkocht als Fords via Ford / Mazda verkoopkanalen genaamd Autorama. Het model had concurrentie van onder andere de Toyota Celica en de Honda NSX.

 

Ford Probe 1989-1992

De Ford Probe was een Hatchback die werd aangedreven door een 2.2 L SOHC 4-cilinder Mazda F2 motor. De eerste generatie Probe was gebaseerd op een serie concept cars uit de vroege jaren tachtig. Deze modellen waren ook te zien in films als Judge Dredd, Back to the Future Part II en Total Recall.

 

ford probe 1989

 

ford probe 1989 interieur

 

De eerste generatie was beschikbaar in verschillende uitrustingsniveaus. De GL was het basismodel met de 110 PK uit een 2,2 liter motor. De LX had centrale deurvergrendeling, elektrische ramen en elektrische buitenspiegels. Optioneel was een open dak. Met ingang van 1990 was de LX leverbaar met de 3,0 liter “Vulcan” V6-motor, die ook werd gebruikt in de Ford Taurus, Ford Ranger, Ford Tempo, en Ford Aerostar. Het LX-pakket had ook opties als een single-CD-speler, en een digitale dashboard. De GT was het meest uitgebreid en had de F2T 2,2 liter turbo, intercooler motor die met 145 PK. De GT-versie kwam ook met schijfremmen met ABS op alle wielen, een verstelbare vering en stuurbekrachtiging.

 

Ford Probe 1993 – 1997

De Ford en Mazda design teams kwamen in 1993 met een volledig nieuw ontwerp voor de Probe. Het was wederom een combinatie van Mazda techniek met design van Ford. Technisch gezien was de tweede generatie Probe 60% van Mazda en 40% van Ford. Het model kwam in augustus 1992 op de markt om het gat van zeven jaar sinds de Capri verdween, te vullen.

 

Het basismodel had de 2,0 liter Mazda FS-DE 16 kleppen 4-cilinder motor. Het sportievere GT-model kwam standaard met de 2,5 liter Mazda K V6-motor, schijfremmen op alle wielen, mistlampen, 5-spaaks lichtmetalen velgen, leder bekleed stuurwiel en een instelbare bestuurdersstoel. De modellen waren beiden leverbaar met een 5-versnellingsbak of een 4-traps automaat.

 

Speciale edities van de Probe

In de jaren 1993 en 1994 kwam Ford met een “SE”-pakket op het basismodel Probe. Het pakket bestond uit 3 spaaks swirl-stijl lichtmetalen velgen, en elementen van het GT-model waaronder de voorbumper.

 

ford probe wild orchid

Ford Probe Wild Orchid Edition

 

In 1994 was er ook nog de prober “Feature Car”, officiële naam de “GT Plus” maar bij de enthousiaste gemeenschap de “Wild Orchid Edition” genoemd. Het model kreeg speciale lak, “Probe” badge op vloermatten, zwarte kuipstoelen met unieke Wild Orchid inserts, en de “PROBE” badge op de achterzijde geschreven in Wild Orchid. Dit pakket werd alleen aangeboden in 1994, en was exclusief voor GT modellen. Na een jaar werd de Probe Feature Car alweer geschrapt en leverde Ford de Wild Orchid kleur op het 1995 model.

 

1993 Ford Probe Introduction- Dealer Training Video

Zo verkocht je de Probe


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant