MENU

BMW M1

De BMW M1, BMW ‘s eerste en tot dusver enige middenmotor productie-auto, was zo’n auto. Zo’n auto die niet de kans kreeg die hij verdiende. Gebouwd tussen 1978 en 1981 was de M1 bedoeld voor de racerij maar eigenlijk heeft BMW er nooit echt energie in gestoken. De focus kwam meer op de Formule 1 te liggen en dit ging ten koste van dit bijzonder model. Van de M1 werden er slechts 450 gebouwd als straatauto en dit zijn inmiddels gewilde exemplaren voor verzamelaars.

 

BMW M1 1980

BMW M1 uit 1980

 

BMW M1 met een middenmotor

De langdurige geruchten dat BMW aan een bijzonder project zou werken, werden in het voorjaar van 1977 op de Autosalon van Genève bevestigd. Intern kreeg het project de naam E26. Het productieaantal van 800 was te klein naar de maatstaven van een gewone autofabrikant. Er werden externe partners gevonden in de oude samenwerkingspartners Lamborghini en Michelotti. Lamborghini en BMW Motorsport Gmbh zorgden voor de constructie en montage. De aandrijving, een van de specialiteiten van BMW, lag in handen van Martin Braungart en Paul Roche. Er werd getwijfeld tussen een acht- of twaalfcilinder motor. Uiteindelijk werd ervoor gekozen een bestaande M30 zescilinder te modificeren. Voor de M88 motor van de M1 werd alleen het blok van de M30 gebruikt. Daarnaast werd een nieuwe cilinderkop ontwikkeld, alsmede mechanische benzine-inspuiting en een dry-sump smering. Uiteindelijk was de motor pas medio 1977 klaar.

 

De BMW M1 (wat uiteraard staat voor ‘mid-engine auto eerste type’) is ontstaan ​​in 1975 als BMW’s tegenaanval op de Porsche 911. BMW had geen ervaring met middenmotoren en daarom zocht het hulp bij Lamborghini in Italië voor het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van de BMW M1. Giorgetto Giugiaro ‘s Ital Design (vervolgens ook betrokken bij de problematische DeLorean) werd gecontracteerd voor de carrosserie- styling en de bouw. BMW wilde het design graag herkenbaar BMW houden maar dat is niet goed gelukt.

 

Naast de problemen rond het ontwikkelen van de motor zorgde nog een ander probleem voor vertraging. Lamborghini was in financiële problemen geraakt en ondanks de hoge kwaliteit en veel kennis van het automerk moest de samenwerking in de beslissende fase opgezegd worden. Lamborghini stond namelijk op het punt te worden gesloten; vlak voor de bezetting door het personeel, werden in een nachtelijke actie alle prototypes vanuit de fabriek in Modena naar Duitsland gebracht. Nu de productiecapaciteit van Lamborghini was afgevallen nam de firma Baur de eindmontage voor zijn rekening. Maar er waren problemen tussen de onderdelenleveranciers en het bedrijf Baur. Nadat een aantal voormalige ingenieurs de projectgroep Italengineering hadden opgericht, dat minder dan 10 km van de fabriek lag, kon het project M1 alsnog doorgang vinden.

 

Hulp uit Italiaanse hoek

Het gebruik van Italiaanse specialistische know-how had een briljante zet moeten zijn, maar dat was het niet. Lamborghini had contracten nodig want het merk stond aan de rand van faillissement en de klus voor BMW kwam te laat waardoor BMW geen andere keuze dan uit te wijken naar twee andere Italiaanse bedrijven: Marchesi , voor de multi -tube chassis en Trasformazione Italiana Resina, voor de glasvezel body. De eindmontage werd verschoven naar Baur, een Duitse carrosserie bouwer.

 

BMW M1 1979

Interieur van de BMW M1 uit 1979

 

Intussen was het 1979 (de BMW M1 debuteerde op de Autosalon van Parijs in oktober ’78) en BMW was een beetje klaar met haar eigen project dat ook niet de verwachte publiciteit, noch de overwinningen bracht. Bijzonder jammer want de BMW M1 was een goede en moderne supercar voor zijn tijd. Zoals bij de Lamborghini Miura en Countach, lag de motor in de lengterichting achter de tweezits cockpit.

 

krachtbron van dit iconische model

BMW M1 motorblok

 

De BMW M1 tot kunst verheven

Waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van de BMW Art Car-serie is de BMW M1 die door Andy Warhol zelf is geschilderd. Deze Beierse supersportwagen is een legende op zich. Dankzij het ontwerp van waarschijnlijk de beroemdste popart-artiest ooit, werd de raceversie van de BMW M1 een van de meest waardevolle auto’s in de geschiedenis. Warhol had één ding gemeen met zijn voorgangers: ook hij kreeg geen vergoeding voor zijn werk als autokunstenaar. Maar in plaats van een schaalmodel te ontwerpen zoals zijn collega-kunstenaars en de auto te laten schilderen, deed de Amerikaan het zelf. “Ik heb geprobeerd om snelheid te laten zien als een visueel beeld. Wanneer een auto echt snel rijdt, veranderen alle lijnen en kleuren in een waas ”, zei de kunstenaar ter toelichting van zijn werk.

 

Warhol illustreerde letterlijk deze snelheid door in slechts 28 minuten meer dan 13 pond (zes kilogram) verf aan te brengen. Dit paste wel bij de M1 want de racewagen met middenmotor was ook snel in zijn enige race – in Le Mans in 1979. Hij behaalde tenslotte een verdienstelijke zesde plaats in het algemeen klassement. De kleurrijke racer trok zich toen terug in een museum.

 

Bijzonder Bimmer beschilderd door Andy Warhol

foto: bmw.com

 

Van de BMW M1 werden drie versies ontwikkeld: een 277 PK road auto, hoofdzakelijk gebouwd om aan de 400 exemplaren te voldoen die nodig ware voor de races; een Groep 4 racer met 470 PK en een groep 5 auto met ongeveer 850 PK.

 

In gewijzigde vorm zou de BMW M1 in de late jaren tachtig de krachtbron vormen voor de M5 sedan en M6 coupe. De BMW M1’s waren behoorlijk luxe met een uitgebreide uitrusting en konden zich prima meten me de Ferrari’s van die tijd.

 

De tragiek van de BMW M1 is dat deze geweldige auto werd afgeserveerd voordat hij zich kon bewijzen.

 

BMW M1

 

BMW M1: The Forgotten Supercar - XCARGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant