MENU

BMW Dixi

Dixi was de merknaam van auto’s die vanaf 1904 door Automobilwerk Eisenach werden gebouwd. In het moeilijke economische klimaat van de jaren twintig had het bedrijf moeite om zijn vroege 6/24 en 9/40 modellen te verkopen. Dus besloot de fabrikant de markt voor kleine auto’s te betreden en in 1927 tekende de Duitse fabriek een licentieovereenkomst met de Austin Motor Company om een ​​variant van de Austin 7 te bouwen. Een productieniveau van 2000 auto’s per jaar werd overeengekomen, en Dixi betaalde Austin een royalties op elk geproduceerd voertuig.

 

BMW Dixi uit 1928

Foto: Vauxford

BMW Dixi uit 1928

 

De eerste 100 auto’s werden door Austin als kits geleverd, maar in december 1927 kwamen de eerste van de officiële door Dixi vervaardigde voertuigen, de DA-1 3/15PS, van de productielijn. De DA-aanduiding stond voor Deutsche Ausführung, wat Duitse versie betekent. 3/15 gaf de belasting en het werkelijke aantal PK’s aan. Afgezien van het feit dat dit model links gestuurd was en metrische bevestigingsmiddelen gebruikte, was de auto bijna identiek aan de Austin. Deze Duitse variant was leverbaar met verschillende carrosserievarianten: een coupé, roadster, tourer en sedan. Ook gingen er een paar chassis naar externe carrosseriebouwers. De meeste auto’s verlieten de fabriek als toerers.

 

Op zoek naar de autoproductie kocht BMW de Automobilwerk Eisenach in 1928 en daarmee de rechten om de Dixi-auto te bouwen. Aanvankelijk kregen de auto’s het label BMW Dixi, maar de naam Dixi werd in 1929 geschrapt toen de DA-1 werd vervangen door een licht bijgewerkte versie, de BMW 3/15 DA-2.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant