BMW

BMW – Bayerische Motoren Werke – is een Duits automerk uit München dat auto’s en motorfietsen produceert. De fabriek en het museum staan in München. BMW is het moederbedrijf van Rolls-Royce Motor Cars, daarnaast is ook automerk Mini eigendom van BMW. BMW verkoopt haar motorfietsen onder de merknaam BMW Motorrad en Husqvarna.

 

 

Geschiedenis van BMW

Eén van de bekendste automerken is ongetwijfeld BMW. Het Duitse merk komt uit de zuid-Duitse deelstaat Beieren. BMW is begonnen als BFW (Bayerische Flugzeug Werke) met de bouw van vliegtuigmotoren. In 1922 is de naam veranderd naar de Bayerische Motoren Werke, wat dus staat voor BMW. Na de Eerste Wereldoorlog was het verboden in Duitsland om nog langer gevechtsvliegtuig motoren te maken, waardoor het merk gedwongen werd iets anders te gaan doen. Ze gingen motoren bouwen voor motorfietsen en schepen. De autofabrikant bouwde haar goede naam op als leverancier van kwaliteitsmotoren. In 1929 kocht het merk de Dixi-autofabriek open in 1932 kwam ze met het eerste model op de markt. Overigens staat de blauw-witte kern voor de kleuren van de staat Beieren en niet, zoals de hele wereld ooit interpreteerde, de propellor van een vliegtuig.

 

Het eerste model van BMW was nog gebaseerd op de Dixi-modellen. In de eerste jaren verkocht het merk niet bijster veel auto´s. De eerste series waren de 303, 309, 315 en 319. De laatste drie modellen hadden respectievelijk 900 cc, met een viercilindermotor, en 1500 cc en voor die tijd al een behoorlijke grote 1900 cc motor, met een zescilindermotor.

 

In 1936 kwam de Duitse autofabrikant voor het eerst met een sportief type, de BMW 326. Hiermee wilden ze de strijd aangaan met andere gerenommeerde merken. In de periode van 1936-1941 wist BMW ongeveer 15.000 auto’s van dit type te verkopen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de verkoop van de auto’s sterk gedaald en werd de fabriek volledig afgebroken door de Russen. Desondanks wist het Duitse automerk door de oorlogsindustrie het hoofd boven water te houden.

 

In de jaren vijftig en zestig bleef het voor BMW moeilijk om overeind te blijven in de autowereld. De productie was vooral gericht op dure en grote auto’s en daardoor viel de verkoop tegen. Maar in de jaren zeventig begon BMW zich te richten op de duurdere middenklassers, wat een gouden greep bleek te zijn. De 3-serie werd de doorbraak van BMW in de internationale markt en gaf het merk de status van één van de meest toonaangevende automerken ter wereld.

 

bmw 3serie

De BMW 3 serie uit 1975, de grote doorbraak voor BMW

 

In de daaropvolgende jaren verliep het voorspoedig met de Duitse autofabriek. Midden jaren negentig besloot De Duitse autobouwer het Engelse Rover over te kopen, wat een groot fiasco werd. De verkoop van Rover auto´s bleef totaal achter bij de verwachtingen. Wat BMW hiermee wel binnen haalde was het recht op de productie van Mini, die jaren later zeer succesvol terug op de markt is gezet. In 1998 heeft BMW ook Rolls-Royce opgekocht, in 2000 werd Rover weer verkocht en in 2002 bracht het merk de Mini weer terug op de markt, waarvan de Mini Cooper nu nog steeds zeer goed verkocht wordt. Intussen werden ook de bekende 5-serie en 7-serie geïntroduceerd en types als de Z3 en de X5.

 

Ook in het racewereldje weet BMW successen te boeken. De eerste jaren richtte BMW zich vooral op de toerwagenklasse, maar de laatste jaren heeft BMW ook een Formule 1 team. Het seizoen 2007 was voor BMW een zeer succesvol seizoen. BMW eindigde namelijk tweede in het constructeurskampioenschap met de rijders Nick Heidfeld en Robert Kubica.




Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant