BMW Isetta

De BMW Isetta is ook wel bekend als een “bubblecar” model. De versie van BMW werd gebouwd tussen 1955 en 1962. Overigens was de Italiaanse firma “Iso SpA” het eerste merk dat met een “bubblecar” kwam. “Isetta” betekent dan ook “kleine Iso”.

 

BMW Isetta

BMW Isetta.

 

De Isetta is een mini-auto die zich kenmerkt door een enkele deur aan de voorkant en een kleinere spoorbreedte aan de achterkant en uiteraard door zijn uitzonderlijke ontwerp.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Door de materiaaltekorten na de Tweede Wereldoorlog moesten autofabrikanten creatief omgaan met de productie van nieuwe modellen die snel weer op gang kwam. Hierdoor waren en veel compacte modellen op de markt die grote populariteit genoten. Behoefte aan overdekt vervoer was er zeker, maar veel eisen aan bagageruimte of veiligheid werden er nog niet gesteld. De Isetta en zeker ook de Messerschmitt waren creatieve futuristisch vormgegeven ontwerpen met hun cockpitachtige carrosserie en bolle ramen.

 

Zoals zoveel merken had ook BMW na de Tweede Wereldoorlog langzaam de productie van auto’s weer hervat, maar de modellen 501 en 502 waren te duur en te exclusief om tot grote verkoopcijfers te kunnen leiden en voldeden eenvoudig weg niet aan de vraag van het publiek om compacte betaalbare auto’s. BMW had dit in de gaten en kwam met een radicaal andere auto: de BMW Isetta.

 

BMW Isetta speedometer

Snelheidsmeter van de Isetta. Check die “red zone” bij 50 mph!

 

In Turijn zagen de technici van BMW de Avantgarde Isetta van ISO. Het bijzonder onconventionele concept viel direct op en BMW zag mogelijkheden in dit model auto. De Duitse autobouwer verving de tweetakt motor door een 250cc motorfietsmotor met 12PK en er werden een aantal optische en technische details aangepast. In een uniek concept was de deur aan de voorkant geplaatst, waardoor het stuur en “volledig dashboard” naar buiten klapten. De bestuurder en diens passagier konden als het ware aan de voorkant de auto inlopen.

 

BMW Isetta

De bijzonder instap van de BMW Isetta.

 

Introductie van de BMW Isetta

In 1955 werd de BMW Isetta aan de pers getoond en de auto werd door het publiek goed ontvangen. In dat jaar werden er 13.000 exemplaren gebouwd. In 1957 werden er in Duitsland bijna 40.000 exemplaren verkocht. Samen met de Goggomobil was de Isetta een zeer succesvolle auto in zijn soort.

 

BMW Isetta embleem

 

De Isetta werd ook nog onder licentie geproduceerd door Velam in Frankrijk en Romi in Brazilië. In de jaren zeventig waren de zogenaamde “dwergauto’s” zo goed als verdwenen maar begin 2000 kwam er stevige een opleving van auto’s die wel een beetje aan dwergauto’s doen denken in de vorm van de Smart, brommobiel en de Renault Twizy, hoewel dit strikt gesproken geen dwergauto’s zijn. Ook dit keer komt het weer voort uit de behoefte van het publiek aan compactere auto’s. In 1962 werd bij BMW de productie van de Isetta stopgezet, er waren tot dan toe meer dan 160.000 exemplaren gebouwd.

 

BMW Isetta

 
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant