MENU

BMW Isetta

De BMW Isetta is ook wel bekend als een “bubblecar” model of een dwergauto. De versie van BMW werd gebouwd tussen 1955 en 1962. Overigens was de Italiaanse firma “Iso SpA” het eerste merk dat met een “bubblecar” kwam. “Isetta” betekent dan ook “kleine Iso”.

 

BMW Isetta

Foto: Frank Schippers

BMW Isetta

 

De Isetta is een mini-auto die zich kenmerkt door een enkele deur aan de voorkant en een kleinere spoorbreedte aan de achterkant en uiteraard door zijn uitzonderlijke ontwerp.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog was BMW ook weer begonnen met de productie van auto’s, maar de modellen 501 en 502 waren te duur en te exclusief voor het Duitse publiek en de verkopen vielen tegen. Het publiek had behoefte aan betaalbare auto’s, en BMW wist dat ze het anders moesten gaan aanpakken Het antwoord vonden ze in de Italiaanse stad Turijn in de vorm van de Isetta van Iso. Dit bijzonder onconventionele concept zorgde ervoor dat BMW het antwoord vond op de vraag naar betaalbare compacte auto’s. De tweetaktmotor kon eenvoudig worden vervangen door een 250cc-motorfietsmotor met 12 pk en andere optische en technische details werden verbeterd.

 

In een bizar maar uniek concept was de deur aan de voorkant geplaatst, waardoor stuur en dashboard naar buiten klapten. De bestuurder en diens passagier konden als het ware de auto inlopen. Een uniek ontwerp! Compacte modellen genoten grote populariteit. Behoefte aan overdekt vervoer was er zeker, maar veel eisen aan bagageruimte of veiligheid werden er nog niet gesteld. De Isetta en zeker ook de Messerschmitt waren creatieve futuristisch vormgegeven ontwerpen met hun cockpitachtige carrosserie en bolle ramen.

 

Zoals zoveel merken had ook BMW na de Tweede Wereldoorlog langzaam de productie van auto’s weer hervat, maar de modellen 501 en 502 waren te duur en te exclusief om tot grote verkoopcijfers te kunnen leiden en voldeden eenvoudig weg niet aan de vraag van het publiek om compacte betaalbare auto’s. BMW had dit in de gaten en kwam met een radicaal andere auto: de BMW Isetta.

 

speedometer en dashboard, als we dat zo mogen noemen

Foto: Frank Schippers

Snelheidsmeter van de Isetta. Check die “red zone” bij 50 mph!

 

BMW Isetta

De bijzonder instap van de BMW Isetta

 

Introductie van de BMW Isetta

In 1955 werd de BMW Isetta aan de pers getoond en de auto werd door het publiek goed ontvangen. In dat jaar werden er 13.000 exemplaren gebouwd. In 1957 werden er in Duitsland bijna 40.000 exemplaren verkocht. Samen met de Goggomobil was de Isetta een zeer succesvolle auto in zijn soort.

 

BMW Isetta embleem

Foto: Frank Schippers

Embleem Isetta

 

De Isetta werd ook nog onder licentie geproduceerd door Velam in Frankrijk en Romi in Brazilië. In de jaren zeventig waren de zogenaamde “dwergauto’s” zo goed als verdwenen maar begin 2000 kwam er stevige een opleving van auto’s die wel een beetje aan dwergauto’s doen denken in de vorm van de Smart, brommobiel, de Renault Twizy, de Carver en de Biro hoewel dit strikt gesproken geen dwergauto’s zijn. Ook dit keer komt het weer voort uit de behoefte van het publiek aan compactere auto’s. In 1962 werd bij BMW de productie van de Isetta stopgezet, er waren tot dan toe meer dan 160.000 exemplaren gebouwd.

 

Achterzijde van de unieke bubble car

Foto: Frank Schippers

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant