MENU

Morris

Morris was een Brits automerk dat auto’s ontwierp en produceerde in Oxford. Het bedrijf werd opgericht door William Morris (1877-1963) en bouwde in eerste instantie (motor)fietsen. In 1912 werd de eerste autofabriek geopend. Het Britse merk werd onderdeel van de British Motor Company (BMC, later British Leyland) en staakte zijn activiteiten in 1984. Er is nog altijd een museum in Oxford als eerbetoon aan het Britse merk.

 

Morris fabriek Oxford

De fabriek in Oxford

 

Geschiedenis van Morris

WRM Motors of Oxford werd in oktober 1912 opgericht met William Richard Morris als de algemeen directeur en de graaf van Macclesfield, die £ 4000 aan preferente aandelen bezat, als president. Het bedrijf nam het voormalige college in Temple Cowley over en begon het om te bouwen tot een autofabriek. De productie begon hier met 12 medewerkers, onder wie William en zijn vader.

 

Het eerste succesvolle model was de “Bullnose Oxford” ‘twoseater’ uit 1925. Het was ook het jaar waarin de wereldbekende aanduiding MG (Morris Garages) aan de sportieve modellen werd toegevoegd. Het jaar daarvoor werd een toeleverancier overgenomen en werd op basis daarvan Morris Commercial opgericht. Daarop volgden al snel andere modellen zoals de Cowley “flatnose”. Eigenlijk waren de namen “Bullnose” en “Flatnose” niet de namen die Morris eraan gegeven had maar deze namen kregen ze in de volksmond vanwege het karakteristieke uiterlijk van de voorkant.

 

Morris Bullnose Oxford 1925

Bullnose Oxford uit 1925

 

In 1920 had Morris inmiddels naam gemaakt als een gedegen fabrikant en vroeg in de jaren dertig was het de grootste autofabrikant in het Verenigd Koninkrijk met ruim 50% marktaandeel van de consumentenmarkt.

 

In 1928 rolde de eerste van een overstelpende productie Morris Minors van de band, een gesloten saloon voor de kleine man, compact van buiten, comfortabel van binnen en zuinig in het gebruik. Na de oorlog zou er een tweede ontwerp Minor volgen. In 1929 volgde weer een succes: de Morris Midget M. Vier jaar later kwam het merk op de markt met de stijlvolle, typisch Engelse Cowley Fixed Head Saloon.

 

In 1936 verraste Morris de automobielwereld met de MG TA Midget Twoseater, een creatie van de bezeten ontwerper Cecile Kimber. Omdat Kimber verzot was op achthoeken, versierde hij zijn schepping te pas en te onpas met achthoekjes, van de radiateurdop tot de knoppen op het dashboard. Gedurende de jaren ’30 en ’40 werden er voornamelijk degelijke familieauto’s gefabriceerd. De bekendste hiervan was de Morris Minor MM die voor het eerst in 1948 op de markt verscheen. Naast het zelf produceren van auto’s nam het merk andere Britse autofabrikanten over zoals Wolseley, Riley en S.U. (carburateurfabrikant) en startte het een eigen sportmerk: MG.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog werd weer door de geniale Alec Issigonis voor de tweede keer een Minor ontworpen. Een duur model uit het jaar 1955 is de Morris MG A, een sportwagen, die men veel later ook nog wel aan zou treffen. De 850 kreeg in 1962 een grotere broer: de 1100. De Morris 850 kwam in 1959 in productie. Deze vooral in rally’s beroemd geworden minicar is eveneens een ontwerp van Issigonis.

 

In de jaren 50 fuseerde Morris met zijn oude rivaal Austin en zij vormden zo de British Motor Corporation. BMC zou laten fuseren tot British Leyland, dat in 1979 flink hervormen moest. De naam Morris verdween definitief in 1984.

 

Nederlandse en Belgische productie

De firma Molenaar uit Amersfoort was de importeur van Morris (en MG, Innocenti en Ferrari) in Nederland. In 1949 begon men hier met de assemblage van o.a. de Minor en de Oxford. De laatste werd ook voorzien van Austin-badges en aangepast front, en verkocht aan de Nederlandse Austin-importeur, Stokvis. De Morris personenautoassemblage liep tot 1966, de bestelwagen J2 nog tot 1968. In 1973 werd de Innocenti Mini Cooper ook in Nederland geassembleerd, te herkennen aan een “export”-badge aan de zijkant. Dit werd gedaan tot 1975. In het Belgische Seneffe werden ook Morris auto’s geassembleerd en wel van 1965 tot 1981. Ook een speciale serie Mini’s werd hier gebouwd, de 1100 Special.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant