MENU

Morris Ital

De Morris Ital werd geïntroduceerd op 1 juli 1980 en dankt zijn naam aan Giorgetto Giugiaro’s Italdesign studio, die voor British Leyland bezig was met het herontwerpen van de Morris Marina. De Marina werd sinds 1971 geproduceerd en hoewel het nieuwe model de Ital werd genoemd naar de design studio, was het eigenlijk Harris Mann, die verantwoordelijk voor het nieuwe model. British Leyland vond echter de verbinding van de auto’s met het Italiaanse styling huis Italdesign belangrijk en gebruikte dit ook in haar marketing. Italdesign had in feite echter alleen het ontwerp getekend. De Morris Ital werd gebouwd tot 1984.

 

Morris Ital 1981

Morris Ital uit 1981

 

Italdesign had styling van het exterieur herzien, maar behield de Marina’s 1.3- en 1,7-liter benzinemotoren en het chassis met achterwielaandrijving . Het dashboard en het interieur van de de Marina kwamen ook vrijwel onveranderd terug in de ITal. De Ital was leverbaar als vierdeurs sedan, vijfdeurs stationwagon, pick-up en bestelwagen. Er werd geen coupe gebouwd. Vanaf oktober 1980 werd er een automaat leverbaar met de 2,0-liter O-serie krachtbron: de 2.0 HLS. Van deze variant werden er slechts rond de 1.000 gebouwd en dit is nu de zeldzaamste Ital die er nog is. In november 1981 werden alle HL en HLS modellen uitgerust met verbeterde bekleding.

 

Morris Ital 1980 pickup

Morris Ital pickup uit 1980

 

In september 1982 werd een herziene Ital gamma geïntroduceerd. De L en 2.0 liter modellen werden gedropt en de HL en HLS werden vervangen door de SL en SLX-modellen. Het gamma bestond nu uit de 1.3 SL en SLX sedan, 1.3 SL station, 1.7 SLX sedan, en de 1.7 SL sedan en station. Deze laatste lijn modellen liep tot het einde van de productie in 1984.

 

Morris Ital TV advert 1981

Zo werd de Ital destijds aangeprezen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant