MENU

Morris Minor

De Morris Minor werd gebouwd tussen 1948 en 1971 in drie model periodes. De Series MM werd geproduceerd tussen 1948 en 1952 en werd aangedreven door dezelfde zijklepper motor zoals te zien in de vooroorlogse Morris Eight. De Series II kreeg de bovenliggende kleppen motor van de Austin A30 in 1953 na de fusie tot de British Motor Corporation. Het model behield zijn split voorruit met vlakke ruitjes van het vorige model. De Minor groeide door in de Minor 1000, met de nieuwe 948cc motor die uiteindelijk nog werd vergroot naar 1098cc motor in 1962. Dit was de laatste belangrijke upgrade van de Minor waarna in 1972 de productie stopte. Het model werd opgevolgd door de Morris Marina.

 

Morris MM

Morris MM

 

Op het eerste gezicht lijken alle Minor-modellen op elkaar. Het belangrijkste verschil is de positie van de koplampen die oorspronkelijk laag bij de grond werden aangebracht in de grille in de vroegste ‘low light’ modellen. Om te voldoen aan Amerikaanse regelgeving, werden de koplampen vanaf 1950 hoger gemonteerd. Met de introductie van de Morris 1000 in 1956 werd een gebogen eendelige voorruit geplaatst ter vervanging van de tweedelige spijlruit met de introductie van 1000. Ook kreeg het model een spijlgrille, werd de achterruit groter gemaakt en werd het instrumentenpaneel is opnieuw ontworpen.

 

morris minor 1956

Morris Minor uit 1956

 

morris minor interieur 1956

Interieur van een Minor uit 1956

 

De passagiersmodellen waren twee-en vier-deurs saloons, een cabriolet en een stationwagon genaamd de Traveler, die vaak liefkozend de ‘Woody’ werd genoemd. Ook was de Minor leverbaar als bestelwagens en bedrijfsauto, evenals vele speciaal gebouwde voertuigen die gebouwd door after-market carrosserie-bouwers. De meest gewilde modellen zijn de Traveler en het Minor busje die handig in gebruik zijn en een unieke styling hebben. Ook tegenwoordig zijn er nog behoorlijk wat onderdelen op de markt wat prettig is voor een liefhebber met een restauratieproject.

 

Morris minor 1967

Morris Minor uit 1967

 

Morris - A Minor DocumentaryGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant