Morris Marina

De Morris Marina is een auto die de Morris divisie van British Leyland bouwde in het Engeland gedurende de jaren zeventig. In sommige markten werd het model verkocht als de Austin Marina, de Leyland Marina en de Morris 1700.

 

Morris Marina

Morris Marina.

 

De Morris Marina is een verkoopsucces

Het model werd gelanceerd op de binnenlandse markt op 27 april 1971 met een nachtdienst die overuren draaide op de Cowley fabriek. De productie lag al snel op 2.000 auto’s per week en de bedoeling was dit te verhogen tot 5.000 auto’s per week voor het einde van 1971 maar dit bleek te ambitieus. Toch rolde in maart 1972 de 100.000ste Marina, een 1.8TC versie, de fabriek uit en een klein jaar later was de mijlpaal van 250.000 Marina’s bereikt in minder dan twee jaar tijd.

 

Morris Marina interieur

Interieur van de Morris Marina.

 

De auto was populair bij gezinnen en de niet veeleisende autokopers en was leverbaar in de typische British Leyland kleuren uit die tijd: Russet Bruin, Harvest Gold, Limeflower Green, Midnight Blue, Teal Blue, Blaze Orange, Damast Red en een typisch jaren 1970 paars genaamd Black tulip. De Marina moest concurreren met de vergelijkbare Ford Cortina, de Vauxhall Viva en latere Vauxhall Cavalier en de Hillman Avenger en Hunter.

 

Morris Marina 1980

 

In 1980 werd de Marina opgevolgd door de nauw verwante Ital. Dit model was in feite een facelift van de Marina met een wijziging in de voorwielophanging. De Marina wordt vaak een van de slechtste auto’s aller tijden genoemd, maar het was wel een van de meest populaire auto’s in Groot-Brittannië gedurende de gehele productieperiode van negen jaar met verkoopaantallen die regelmatig in de top vijf stonden. Het model werd ook geëxporteerd naar landen over de hele wereld, waaronder Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Alleen in Engeland werden er al 807.000 exemplaren verkocht waarvan er nu nog minder dan 800 geregistreerd staan.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant