MENU

Morris Eight

De kleine Morris Eight werd gebouwd tussen 1935 en 1948. Het model was gebaseerd op de populaire Ford model Y die goed verkocht. De Eight volgde het voorbeeld van de Ford model Y en verkocht zo goed dat Morris weer de nummer 1 autofabrikant van Groot-Brittanië werd.

 

Morris Eight 1935 series 1

Series 1 uit 1935

 

Morris Eight Series I

De Series I werd gebouwd tussen 1935 en 1937. In totaal rolden er 164.102 exemplaren de fabriek uit. De auto werd aangedreven door een Morris UB serie 918 cc viercilinder motor met 23,5 PK. De body was een saloon of een open tourer. De tourer kon 93 km/u bereiken, de saloons waren een wat langzamer. In vergelijking met de vergelijkbaar geprijsde, maar veel lichtere en langer in productie zijnde Austin 7 was de Morris Eight goed uitgerust. De bestuurder had een volledig dashboard met onder andere een snelheidsmeter met een ingebouwde kilometerteller, oliedruk en brandstofniveau meters en een ampèremeter.

 

Het modernere design van de Morris werd weerspiegeld in de superieure prestaties van de hydraulisch bediende 8 inch trommelremmen. De Morris scoorde ook meer punten dan zijn rivaal Ford onder andere door het opnemen van een elektrische ruitenwisser plaats dan de meer ouderwetse vacuüm aangedreven variant.

 

De Series I benaming werd gebruikt voor modellen vanaf juni 1935 in lijn met andere Morris modellen. Auto’s van vóór deze datum staan ​​bekend als pre-serie, hoewel de officiële Morris Motors naam was door het modeljaar (35), ook al zijn ze in oktober 1934 gebouwd. Van de 164.102 auto’s waren ongeveer 24.000 exemplaren tourers.

 

Morris Eight 1938 series 2

Morris Eight Series 2 uit 1938

 

Morris Eight Series II

Van de Series II werden 54.000 exemplaren gebouwd in het productiejaar 1938. Wijzigingen ten opzichte van de Series I waren de gelakte radiator en de disc (easy clean) wielen die de “Magna” wire spaakwielen vervingen. De motor en het onderstel bleven onveranderd.

 

Morris Eight series E

Series E

 

Morris Eight Series E

De Series E werd gebouwd tussen 1938 en 1948. Er werden ruim 120.000 exemplaren van geproduceerd. Het model kwam in oktober 1938 op de markt met een “waterval” dummy grille, koplampen in de vleugels en de treeplanken waren verdwenen. De auto was langer, breder en zwaarder, maar de wielbasis was 25 mm korter, namelijk 2,26 meter. Er was nu een ‘ingebouwde bagageruimte met externe toegang’ De “alligator” motorkap scharnierende nu aan de achterzijde waardoor toegang tot de motor makkelijker was. De motor werd opgewaardeerd naar de Morris USHM serie met 29 PK. De topsnelheid was ongeveer 93 km/u.

 

Gedurende de oorlog werd de productei voortgezet voor het leger. Na de oorlog werd de standaard productie opnieuw gestart in 1945, maar er werden geen tourers meer gemaakt. In Australië bleef de tourer versie nog wel een tijd in productie.

 

Morris Eight series E

Series E

 

De motor zou, met zeer kleine wijzigingen, in de Series MM van 1948 tot 1953 Morris Minor worden toegepast. Morris leverde deze motor ook als krachtbron voor marine bases en power stations.

 

Morris Eight series Z

Morris Eight Series Z

 

Morris Eights Series Z

De productie van ruim 51.000 exemplaren van de Serie Z vond plaats tussen 1940 en 1954. Deze serie was een soort pick-up waarvan ook een gesloten versie werd gebouwd die dan weer meer weg had van een bestelauto.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant