MENU

Een laatste ode aan de Landrover Defender

Dinsdag 3 maart 2015 om 01:04 door Frank

Er zijn van die modellen waarvan je denkt dat ze er altijd al waren en er altijd zullen zijn. Dat hebben wij ook met de Landrover Defender. Maar toch is het zover: De Landrover der Landrovers, de 4×4 boerentank die overal overheen en anders wel doorheen kon, gaat ophouden te bestaan. In 1948 verscheen de eerste Landrover Defender en na 67 jaar gaat het doek vallen.

Gerelateerd model

landrover defender 110

Defender

Gelukkig zijn de modellen oersterk en zullen er voorlopig nog genoeg rondrijden, maar toch, u snapt het wel, het doet een beetje zeer. Eind dit jaar stopt de productie van deze Engelse oer-4×4. De auto was de oerknal op vier wielen van Land Rover waar later ook de Range Rover en Discovery uit zouden voortkomen.

 

Na 67 jaar is de Defender eigenlijk een volkomen verouderde auto zonder veel veiligheidsvoorzieningen en loopt het model eigenlijk al jaren niet meer in de pas met de normen van deze tijd. Misschien is de Defender op het gebied van veiligheid en comfort wel een beetje het enfant terrible van de Nederlandse wegen. Maar toch, wij houden van de Defender met zijn Britse attitude en zijn ‘bring it on’-uitstraling.

 

landrover defender 1948

Defender uit 1948

 

Een kleine pleister op de wond is dat Land Rover het er zelf ook moeilijk mee heeft en daarom een jaar de tijd neemt voor het afscheid. Ze hebben afgetrapt met een 1 kilometer grote zandtekening op het strand van Red Wharf Bay in Aglesey, Wales, waar de drie limited edition-modellen werden getoond. De tekening is het silhouet van de Defender. Maurice Wilks, Rover’s Engineering Director, tekende in het zand van Red Wharf Bay zijn eerste schets van de originele Land Rover en liet dit zien aan zijn broer Spencer Wilks, destijds Rover’s Managing Director. Ja, ja, bij Land Rover weten ze er wel een mooi verhaal van te maken.

 

Land Rover Defender 2015 Final Editions: Heritage / Adventure / Autobiography CARJAM TV 2015

 

De Heritage Edition is geïnspireerd door vroege Land Rover modellen en combineert nostalgische designelementen met moderner comfort en luxe. Deze uitvoering komt wereldwijd beschikbaar en onderscheidt zich onder meer door de karakteristieke lakkleur Grasmere Green en een contrasterend wit dak. Een heritage grille en stickers op de voorspatborden met de tekst ‘HUE 166’, het kenteken van de eerste pre-productie Land Rover, zijn andere kenmerken van de Heritage Edition. De Defender Heritage Edition zal als 90 Station Wagon en 110 Station Wagon worden gebouwd en is vanaf augustus leverbaar.

 

De avontuurlijke Adventure en Adventure+ Editions verschijnen eveneens in augustus. De Adventure Edition komt voor de meer hardcore Defender-liefhebbers die het asfalt liever mijden. Deze versie is standaard uitgerust met extra bodembescherming en Goodyear MT/R-banden om lekker door zachte ondergrond heen te klauwen. Andere kenmerken zijn unieke stickers en een lederen interieur. De Adventure Edition wordt gebouwd als 90 Station Wagon en 110 Station Wagon. De Adventure+ Edition biedt nog meer praktische functionaliteit en prestaties, met een Defender-waardige imperiaal, een verhoogde luchtinlaat om lekker te kunnen snorkelen, een ladder achter en dezelfde vermogensupgrade van 122 PK naar 150 PK als de Autobiography Edition voor nog grotere prestaties op de weg en offroad. De Adventure+ Edition komt alleen beschikbaar als een 90 Station Wagon. Valt er toch nog een traantje in ons toetsenbord….

 

landrover defender 67 jaar


Ook interessant


Gerelateerde merken