MENU

Goed geprepareerd de winterstalling in

Vrijdag 28 maart 2014 om 09:24 door Frank

Koning winter. Niet de beste vriend van de klassieke auto. De meeste oldtimer bezitters griezelen bij het idee dat hun pride and joy door de sneeuw en pekel heen zou moeten. Veilig en droog in een stalling is een rustgevender idee. Voordat een oldtimer goed zijn winterslaap in kan, is het belangrijk om een aantal maatregelen te treffen.

 

oldtimer in de winterstalling

 

Voor het gemak hebben we dit onderverdeeld in een aantal onderwerpen, wel zo overzichtelijk:

  • – carrosserie
  • – chroom en rubbers
  • – benzine en olie
  • – accu
  • – koelsysteem
  • – banden

 

de carrosserie

Aangezien de winter wel een aantal maanden gaat duren is het belangrijk om je oldtimer schoon weg te zetten, dit voorkomt dat resten vuil, in welke vorm dan ook, zich kunnen gaan hechten. Begin daarom met het schoonspuiten van de bodem en de wielkasten. Wees voorzichtig met een hogedruk spuit want daarmee kan er water op plaatsen komen waar je het niet wilt hebben, in lagers bijvoorbeeld. Vervolgens goed wassen en drogen zodat je zeker weet dat je lak er schoon bij staat. Goed droog maken werkt het best door gewoon een stuk te gaan rijden, uiteraard wel bij droog weer ;-). Dit zorgt er ook voor dat alle condens eruit is en dat je accu goed is opgeladen.

 

Vergeet ook de achterklep niet op een kier te zetten zodat ook hier frisse lucht bij kan. En als je losse vloermatten hebt, haal deze er dan uit zodat eventueel aanwezig vocht ook hier goed weg kan. Om je bekleding top te houden, is het bij lederen bekleding aan te raden deze nog even in te vetten met een goed middel dat het leer zowel beschermt als voedt. Dit houdt het soepel en in topconditie. Wel even eerst uitproberen op een onopvallend plekje als het een nieuw product is, je wilt geen verrassingen.

 

chroom en rubbers

Chroom en rubbers smeer je in met een dun laagje zuurvrije vaseline. Zo blijft het chroom extra beschermd en gaan je rubbers niet aan elkaar plakken waardoor je ze op de eerste mooie lentedag kapot trekt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je rubbers soepel blijven en niet uitdrogen.

 

Interieur

Wanneer je oldtimer eenmaal in je winterstalling staat, zorg dan dat je de ramen openzet zodat het interieur kan luchten. Wanneer je dit niet doet zit je in het voorjaar met een muffe lucht en misschien zelfs al schimmelvorming. Een vochtvreter is ook een goede toevoeging om ervoor te zorgen dat het binnen niet te vochtig wordt maar is geen alternatief voor open ramen.

 

Zet je oldtimer niet op de handrem want dan kan deze vast gaan zitten. Wanneer je de deurrubbers goed hebt ingesmeerd met een laagje vaseline dan kun je deze sluiten maar je kunt ze ook zachtjes dichtduwen zodat ze niet helemaal dicht zijn. Ook dit komt de ventilatie ten goede.

 

Wat ook verstandig is om te doen is om gedurende de winter alles gangbaar te houden. Je kunt dit doen door de oldtimer even te rollen, al is het maar een paar meter. Daarnaast kun je de koppeling en de rem een paar keer intrappen zodat ook dit zo nu en dan wat beweging krijgt. Bovendien houd je zo ook de algehele conditie in de gaten zodat je in het voorjaar geen verrassingen hebt.

 

Om ervoor te zorgen dat er geen vuil op je oldtimer komt, is een goed ventilerende autohoes een aanrader. Helemaal in stallingen waar je niet alleen staat, zul je merken dat de hoeveelheid vuil en stof enorm is. Met een goed sluitende hoes voorkom je dat dit neerdaalt op je lak.

 

Olie en benzine

Ververs absoluut je olie voordat je je oldtimer in de winterstalling parkeert. Motorolie verzuurt door het gebruik waardoor er corrosie en aantasting van bijvoorbeeld lagers in de motor kan plaatsvinden. Daarnaast komt er door condens water in het motorblok dat zich vermengt met de olie. Het zal niet de eerste keer zijn dat hierdoor de boel bevriest waardoor de schade niet te overzien is. Dat je ook meteen het oliefilter vervangt spreekt voor zich.

 

Elke oldtimer wil met een volle maag de winterslaap in. Je benzinetank moet dus vol zijn om de eenvoudige reden dat dit roest voorkomt. Voorlopig tanken we nog benzine met maximaal 5% ethanol en gaat de stelregel nog op dat waar benzine zit geen roest kan ontstaan. Een tank vol met E10 benzine die je in het buitenland vindt, is een heel slecht idee. Daar lees je hier meer over. Daarnaast is het in de lente lekker wegrijden met een volle tank.

 

Accu

Een accu is het meest in zijn element als hij onderweg is. Dan wordt hij namelijk geladen door de dynamo en tegelijkertijd ontladen door het gebruik tijdens het rijden. Een accu in een stilstaande auto, zeker voor een langere periode, is een heel ander verhaal.

 

In de winter, als je oldtimer langere tijd binnen staat, is er geen sprake meer van laden en ontladen op de manier zoals die normaal gesproken tijdens het rijden plaatsvindt. Maar een accu in een stilstaande auto loopt wel langzaam leeg door zelfontlading en in dit geval is er geen dynamo die dit compenseert. Zo wordt die eerste rit in de lente direct een teleurstelling want je accu is leeg of bedankt. Maar gelukkig is hier een goede en betaalbare oplossing voor die je accu in topconditie houdt: de druppellader. Deze laders bootsen de voortdurende laad- en ontlaadcycli die accu normaal tijdens het rijden gewend is na. Het resultaat is altijd een volle accu en een accu die bovendien langer meegaat.

 

Druppelladers zijn bij elke goede auto-onderdelenzaak te krijgen. Kijk wel even goed wat je aanschaft en lees de gebruiksaanwijzing van de druppellader, er zijn namelijk verschillende soorten met elk een eigen gebruikswijze in de handel. De prijs van een druppellader staat niet in verhouding tot die van een accu die je om het jaar moet vervangen, doen dus!

 

Koelsysteem

Je zou denken dat dit systeem ongeveer het laatste is waar je aan hoeft te denken. Want je oldtimer staat veilig binnen en die motor draait toch niet? Toch heeft ook dit systeem wel wat aandacht nodig. Koelsystemen van oldtimers komen in drie varianten: een ‘open’ vloeistof gekoeld systeem, een gesloten vloeistof gekoeld systeem en een luchtgekoeld systeem. Voor de laatste variant zijn we snel klaar, daar is geen extra aandacht voor nodig.

 

Een gesloten koelsysteem is een systeem met een expansievat waarbij bijna altijd kant-en-klare koelvloeistof gebruikt wordt. Let er wel weer op dat je de juiste koelvloeistof gebruikt, daar lees je hier meer over. In deze systemen wordt in 99,9% van de gevallen gebruik gemaakt van kant-en-klare koelvloeistof. Koelvloeistof gaat lang mee, eventueel bijvullen gebeurt altijd met kant-en-klare koelvloeistof. Gooi er nooit water bij want dit doet de werking drastisch dalen. De vorstbestendigheid van de koelvloeistof gaat meestal tot ongeveer -25 º C. Wanneer koelvloeistof regelmatig wordt ververst, om de twee a drie jaar, kom je de Nederlandse winters prima door.

 

Een open koelsysteem bestaat uit water vermengd met antivries. Antivries gaat bevriezing van het water in het koelsysteem tegen, daarnaast zorgt het ervoor dat in de zomer het kookpunt van water iets hoger ligt. Antivries is ook een beetje het wapen tegen kalk en roest in je systeem. Ook hier geldt dus dat je je koelsysteem niet moet vullen met (alleen maar) water. Als je niet weet hoe het gesteld is met je koelvloeistof dan kun je dat laten controleren bij een garage of dit zelf doe met een meetapparaatje dat je in auto-onderdelenzaken of online kunt kopen. Voor het koelsysteem geldt verder hetzelfde als voor de benzinetank: waar koelvloeistof zit, vormt zich geen roest dus zorg dat het goed op niveau zit.

 

En nu we het toch nog over antivries hebben: zorg ook dat je ruitensproeier reservoir gevuld is met antivries of spiritus. Uiteraard na bijvullen even kort sproeien, dan zijn ook de pomp en de leidingen goed beschermd.

 

banden

Een paar maanden stil staan is voor de gemiddelde band ook geen pretje. Wanneer een auto lange tijd stilstaat kan dit zijn weerslag hebben op het karkas van de band waardoor deze in kwaliteit achteruit gaat. Daar weten wij alles van… Je kunt dit vooromen door de assen op blokken zetten zodat de auto niet meer op de banden rust. Een andere – wat makkelijkere – optie is om de banden wat harder op te pompen dan normaal zodat de band in die paar maanden zijn ronding behoudt.

 


Ook interessant

Reactie op “Goed geprepareerd de winterstalling in”

  1. blank Vincent Rondwijk says:

    Goed om te weten dat ik de ramen van mijn oldtimer open moet zetten wanneer ik deze in de winterstalling zet. Ik wil natuurlijk geen muffe lucht in mijn auto. Ik ga de tips zeker meenemen!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*