MENU

Witte Boss 302 staat jaren in de schuur

Maandag 8 juni 2015 om 22:01 door Frank

Lucky buyer VanDyne kreeg een telefoontje van verkoper Mike Kline die hem een vraag stelde die hij niet had verwacht: “Wanneer kom je die auto nou ophalen?” “Betekent dit dat we een deal hebben dan?”, antwoordde VanDyne.

 

Gerelateerde auto

Ford Mustang Mach1 1969

Ford USA Mustang I

Het exemplaar bleek meer dan een droom Mustang te zijn en hij had er in Kline ook een nieuwe vriend bij. Kline, net in de zestig, kon zich goed verplaatsen in de jongere VanDyne. Hij wilde toen hij jonger was zijn Ford Mustang Boss 302 weer helemaal opknappen met de hulp van zijn twee jongens. Maar het noodlot zou anders beslissen: beide zonen kwamen om het leven. “Nadat ik mijn kinderen was verloren, kon ik niet eens meer naar de auto kijken.” vertelde Kline.

 

Hij liet zelfs de doek over de auto heen liggen. Voor Kline was de restauratie van de Boss 302 een project om samen met zijn zoons op te pakken toen hij deze in 1988 in zijn schuur parkeerde. Nu zou de bijzondere oldtimer daar 26 jaar blijven staan onder zijn kleed. In december 2014 besloot hij uiteindelijk de musclecar te koop aan te bieden. De auto werd al die jaren gekoesterd, maar tegelijkertijd aan zijn lot over gelaten.

 

ford mustang boss 302 barnfind in schuur

Foto: via HotRod

 

boss_302_barnfind02

Foto: via HotRod

 

De lak was origineel en eigenlijk was de auto nog in goede conditie, herinnerde Kline zich en hij besloot dan ook zijn Mustang met een stevige prijs op Craigslist te plaatsen. VanDyne weet nog goed hoe hij de Mustang vond: “Ik type alleen maar ‘Boss 302’ in, niets anders, en toen kwam deze advertentie naar boven.” De foto’s waren niet erg goed. Ze waren korrelig en donker en hij vroeg zich af of het wel een serieuze advertentie was. VanDyne stuurde de aanbieder een e-mail. Tot zijn verbazing mailde Kline zijn telefoonnummer terug. Kline had de auto al sinds 1976 in bezit en toen VanDyne de Mustang voor het eerst zag, stond er 31.000 mijl op de teller.

 

Kline woonde in Larue, Ohio, een klein plaatsje met 750 inwoners op zo’n vijf uur rijden van het huis van VanDyne in Holland, Michigan. VanDyne vroeg zich af of hij de reis zou moeten maken: “Ik belde met Jeff Sneathen bij SEMO Mustang in Missouri. Ze herstellen daar Bosses en Shelby’s. Jeff had net een Mach 1 opgeknapt voor een vriend van mij en ik ontmoette hem op de Muscle Car Autoshow in Chicago. Ik vertelde Jeff dat Kline wel een stevig bedrag wilde voor deze auto en ik niet dacht dat het de moeite waard was.” Jeff wist VanDyne te overtuigen om toch een kijkje te gaan nemen. “Je zult altijd spijt hebben als je niet bent gaan kijken naar die auto”, zei Sneathen.

 

VanDyne vertrok op een zondagochtend richting Kline die hem op zijn oprit opwachtte. VanDyne zag meteen dat de Boss 302 in goed gezelschap was in de schuur, hoewel tractoren en balen hooi de rechterhelft van de schuur aan het zicht onttrokken.

 

“Zijn vrouw had een Cobra Fox-body en er stonden ook nog een Mustang cabrio en een hardtop. Dat waren de auto’s van zijn zoon. Hij verloor zijn beide zoons in auto-ongelukken, de een in 2007 en de ander in 2011. Ze deelde zijn passie voor Mustangs.” VanDyne bracht drie uur door met Kline al pratend over en bij de witte Boss. VanDyne had alle naslagwerken die hij kon vinden om de echtheid van de Mustang te kunnen controleren want hij had nog nooit eerder naar een Ford Mustang Boss gekeken.

 

interieur boss 302 barn find interieur

Foto: via HotRod

 

motor boss 302 barn find

Foto: via HotRod

 

boss 302 barn find

Foto: via HotRod

 

De body stond nog in de originele lak met alleen wat oppervlakkige roest, dat zag er veelbelovend uit! VanDyne nam echter ook foto’s van de onderkant met zijn iPad en dat veranderde de zaak nogal. De vloer was nog niet helemaal doorgeroest, maar het scheelde niet veel. Door de vele jaren in de schuur had de roestduivel vrij spel gehad en met elke foto werd het beeld van de toestand van de Boss slechter. Het gaf VanDyne een triest gevoel, maar ook Kline moest de foto’s zien. “Door gezondheidsproblemen en het verlies van zijn beide zoons had Kline jaren niet naar de auto omgekeken met de huidige trieste staat tot gevolg”, zei VanDyne.

 

Kline had nog andere geïnteresseerde kopers, maar hij verkocht de auto aan VanDyne. Het idee dat van VanDyne samen met zijn zoon wilde restaureren, sprak hem logischerwijs enorm aan. VanDyne op zijn beurt, was behoorlijk geëmotioneerd door het verhaal van Kline over zijn jongens en hun liefde voor deze Boss 302. De vraagprijs kon hij echter niet betalen voor een mustang in dergelijk slechte staat, maar hij deed Kline wel een eerlijk en reëel bod. VanDyne wachtte geduldig af en sprak desondanks op een wekelijkse basis met Kline. Hij belde hem nog twee dagen voordat hij een grote operatie zou ondergaan. “Ik was in Texas voor zaken en belde hem twee weken na zijn operatie om te vragen hoe hij herstelde. Ik repte met geen woord over de Boss 302.” Na 10-15 minuten van praten, zei Kline: “Kom je de auto nou nog eens ophalen?”

 

VanDyne is van plan om Kline met video’s en foto’s op de hoogte te houden van elke stap in het herstelproces van deze bijzonder Boss 302. Als de auto klaar is zal hij met de Mustang terug naar Ohio te rijden, zodat Kline eindelijk toch een keer in de Boss 302 kan rijden. Nu stiekem een beetje hopen dat VanDyne zijn vorderingen ook online zet. Kunnen we meegenieten, met dit bijzondere verhaal in het achterhoofd.


Ook interessant


Gerelateerde merken