MENU

Vergeten circuit: Autodromo de Terramar

Maandag 24 november 2014 om 21:29 door Frank

Meestal hebben we het hier over oude auto’s, maar er is natuurlijk genoeg om de auto heen te vinden wat inmiddels ook oud is en zeker onze aandacht verdient. Circuits bijvoorbeeld: Wat te denken van het Autodromo de Terramar! Het was het eerste circuit van Spanje en werd ontworpen door de Catalaanse architect Jaume Mestres Fosas.

 

circuit de terramar

“I see you…”

 

Circuit de terramar

Autodromo de Terramar

 

Autodromo Sitges-Terramar

 

Het circuit werd gebouwd in slechts 300 dagen, een record voor de tijd en de kosten bedroegen destijds vier miljoen peseta’s. Het werd geopend op 28 oktober 1923 om de eerste Formule 1 Grand Prix van Spanje te vieren. Aanwezig waren Koning Alfonso XIII, Miguel Primo de Rivera en FrancescoArmengol, de promotor van de woonwijk van Terramar in Sitges en een van de belangrijkste investeerders van de speedway. De Terramar Autodrome is ovaal van vorm en heeft een lengte van 2 kilometer en een track breedte van 20 meter. Het is gemaakt van gewapend beton van 12 centimeter dik waarbij de randen op het hoogste punt een hoek hebben van meer dan 60 graden. Het is het enige ovale circuit in de wereld dat intact is gebleven sinds het werd gebouwd.

 

Circuit de terramar Spanje

 

terramar race

 

Ten tijde van de bouw waren er in Europa alleen het Brooklands circuit in het Verenigd Koninkrijk en het Monza-circuit in Italië. In de VS had je het circuit van Indianapolis. De hoge investeringskosten in het circuit in combinatie met de economische problemen van de initiatiefnemers, leidden ertoe om de tickets inkomsten in beslag te nemen. Daarnaast was met niet in staat om de prijzen te betalen aan de winnaars en de Internationale Automobiel Federatie (AIACR) verbood hierom de internationale kwalificatie races op het Autodromo de Terramar.

 

In 1932 werd de speedway overgenomen door een groot fan, aristocraat en piloot Edgar Morawitz, die een aantal races en shows organiseerde, waaronder ook combinaties tussen vliegtuigen en auto’s. Ook wist hij het Kampioenschap motorraces van Spanje te organiseren. De laatste wedstrijd werd gehouden in 1956 waarna het Autodromo in onbruik raakte.

 

In 2012 testten de Spaanse coureurs Miquel Molina en Carlos Sainz hun vaardigheden op het circuit met een Audi R8. Jorge Lorenzo deed hetzelfde in september 2013 met een Porsche 911. Tegenwoordig staan er nog altijd bewoonde huizen binnen de ring van het circuit en er omheen.

 

Classic track vs Audi R8 LSM - The Red Bull Terramar Race

Red Bull in actie op het circuit.

 

In november 2013, ruim 90 jaar na zijn inauguratie, heeft het bedrijf VIP Terramar SL, de huidige eigenaar van Terramar Autodrome, plannen om het circuit te herstellen en te upgraden naar een buitengewone historische erfgoed. Plannen zijn er om er een cutting edge circuit van te maken in Europa en in de wereld. Het Autodromo Terramar zal geen wedstrijd circuit worden, maar een modern gerenoveerd circuit in zijn oorspronkelijke ontwerp, waar evenementen en activiteiten op het hoogste niveau van de autosport kunnen worden georganiseerd: een ambitieuze toekomst in combinatie met een unieke historie.

 


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*