MENU

Altijd op tijd met deze zeldzame Ford RS200 Evo

Zondag 15 november 2020 om 10:24 door Frank

Tegenwoordig kom je met de Focus RS het dichtst in de buurt van een Ford-rallyauto, en die auto is niet eens meer in productie, dus moet je op zoek naar een tweedehandsje. Tegenwoordig is ook Ford meer bezig met het op de markt brengen van nieuwe elektrische modellen, maar er was een tijd dat Ford raceauto’s uit de motorsport beschikbaar maakte voor het publiek, en de iconische RS200 Evolution was zo’n automobielmachine.

 

The Ford RS200 Story

 

Een automobielmachine inderdaad, want een auto kun je het bijna niet meer noemen. Ontworpen door de legendarische Ian Callum, is dit een zeldzaam stuk automobielmachine met dik 500 PK onder de motorkap. Er werden er slechts 200 van gebouwd als homologatie voor de Groep B Rally in de jaren tachtig.

 

Ford RS200 Evo uit de jaren tachtig

Ford RS200 Evo uit de jaren tachtig

 

blank

 

blank

 

blank

 

De eigenaar van een exemplaar dat nu te koop wordt aangeboden, vond die 500 PK nog wat mager en liet de 2,1-liter viercilindermotor met turbocompressor een upgrade krijgen van de fabriek die het vermogen opschroefde naar 600 PK. Hierdoor gaat de sprint naar de 100 km/u in minder dan 3,2 seconden en stond de auto in het Guinness World Record-houder was als ‘s werelds snelst accelererende auto. Maar dat was nog niet genoeg voor de vorige eigenaar, die nog wat extra trucjes liet uithalen om zo tot een vermogen van 704 PK te komen gecombineerd met koppel. Dat is krachtiger dan Audi’s moderne ode aan Rally Sport, de RS6 Avant en dan ook nog eens zonder allerlei computertjes en ABS om je bommetje op de weg te houden. Dit exemplaar zal overigens zeker een paar ton euro gaan opleveren.

 

Ken Block's Ford RS200 Group B Rally Car on the Street, Meeting Up With Travis Pastrana!

Ken Block gaat ook even op pad met zijn Ford RS200 Evo

 

Ford RS200 "Pure Sound" Group B

Group B Rally met de Ford RS200 Evo

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*