MENU

Fast & Furious

Woensdag 10 juni 2020 om 22:08 door Frank

Ja hoor, we hebben er weer eentje. Zo’n bolide die geveild gaat worden en die je maar wat graag in je eigen garage zou parkeren om er vervolgens een rits aan bekeuringen mee te pakken vanwege “te cool voor de openbare weg”. Ok, en voor te hard rijden natuurlijk…. Dit keer is het de belastingdienstmarkerzwarte Boss 429 Mustang van wijlen Brian O’Conner Paul Walker. Inderdaad, die rondscheurende Fast & Furious acteur die helaas om het leven kwam door…een auto-ongeluk. Walker was een fanatiek verzamelaar en zo te zien met smaak.

 

ford mustang boss 429

Foto: mecum.com

 

De Ford Mustang uit de jaren zestig en begin jaren zeventig is op zichzelf al een lust voor het oog, maar de Boss 429 Mustang gooit daar nog wat modellenwerk bovenop. Er werden er slechts 1359 van gebouwd in amper twee jaar tijd tussen 1969 en 1970.

 

Motorblok te groot voor de auto

De Boss 429 was Ford’s manier om de enorme 429 kubieke inch V8, een dikke 7 liter, te homologeren voor de NASCAR-races. Er was echter een probleempje met het blok en de beschikbare ruimte. Beetje alsof je probeert een olifant in een koektrommel te stoppen: het past niet echt lekker. Het blok was te groot en paste niet in het motorcompartiment van een ‘gewone’ Mustang, dus de Boss 429-auto’s werden uitbesteed aan Kar Kraft uit Dearborn, Michigan, die ook hielp bij het ontwikkelen van de GT40 die Le Mans won. Zij hebben de motor eigenlijk in het compartiment gefrommeld. Hierbij werd een stabilisatorstang geplaatst, de accu werd naar de kofferbak verhuisd voor een betere balans en de voorspatborden werden uitgeklopt om grotere banden om de velgen te kunnen trekken. Voila, een Mustang op steroïden.

 

Op het papiertje van Ford bij deze auto’s stond dat ze 375 PK leverden bij 5.200 toeren en een koppel van 610 Nm bij 3.400 toeren, maar hiervan wordt aangenomen dat Ford deze prestaties expres wat aan de lage kant hield, zodat de verzekering voor de eigenaren nog een beetje betaalbaar bleef. De premie op een kanon was ook in die tijd nu eenmaal hoog.

 

Dit exemplaar uit 1969 heeft slechts 14.575 mijl op de teller en wordt deze maand geveild. Origineel plaatwerk, matchende nummers en handgeschakelde vierversnellingsbak met toploader. Eerder ging er al een verzameling van 21 auto’s, vrachtwagens en motoren van Walker naar een rits nieuwe eigenaren voor ruim 2,3 miljoen dollar. Deze Boss 429 moet in zijn eentje zeker een paar honderdduizend dollar kunnen opbrengen.

 

blank

Foto: mecum.com

 

blank

Foto: mecum.com

 

blank

Foto: mecum.com

 

blank

Foto: mecum.com

 

blank

Foto: mecum.com

 

blank

Foto: mecum.com

 

blank

Foto: mecum.com

 

blank

Foto: mecum.com


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's