MENU

Wolseley

De Wolseley Motor Company was één van de oudste Britse automerken en werd opgericht in 1901. In 1895 werd het eerste voertuig gebouwd.

 

British Motor Corporation Story

 

Geschiedenis van Wolseley

Sinds 1927 onderdeel van het Nuffield Concern van William Morris en vanaf 1952, na de fusie tussen Nuffield en Austin, onderdeel van het BMC concern. In 1975 werd de laatste Wolseley geproduceerd, de Wolseley 2200, welke als twee druppels water op de Austin Princess lijkt. Van het BMC concern zijn inmiddels na diverse wijzigingen in naam, BLMC, BL en het avontuur van BMW, alleen Rover en MG nog overgebleven.

 

Aanvankelijk was Wolseley een merk dat zijn klantenkring zag in de “Upper Class”. Na de Eerste Wereldoorlog deed men pogingen om de klantenkring te verbreden door goedkopere auto’s te maken. Dit bracht niet het succes wat men hoopte en in 1927 werd de fabriek noodgedwongen overgenomen door Morris. Het merk construeerde in het begin van de jaren dertig zeer geavanceerde, kleine en snelle sportwagens. Beleidswijzigingen bij Nuffield en het imago van Wolseley, namelijk een luxe-auto, leidden er toe dat de technische ‘know how’ van het merk naar MG ging en tot 1939 hadden MG’s Wolseley motoren. Karakteristiek voor het merk was het verlichte radiator ornament.

 

wolseley 1500 MK3

Wolseley 1500 MK 3

 

Het merk werd duidelijk gepositioneerd als merk voor de hogere middenklasse en is dat tot de laatste het laatst geproduceerde exemplaar gebleven. Het leverprogramma was tot in de jaren 60 vrij groot, van de Wolseley Hornet (Mini), via de Wasp (1100/1300 Glider), de 1500 (gedeeltelijk Minor), de 16/60 (A60) tot de 6/110. Deze laatste zou naar huidige maatstaven te vergelijken zijn met BMW 7-serie of Mercedes-Benz S-Klasse.

 

In 1973 waren nog maar twee modellen te verkrijgen, de 18/85 en de Six en in 1975 was er alleen nog gedurende een korte periode de 2200 te krijgen, de laatste voor bijna 100% gebaseerd op de wigvormige Princess. Hiervan werd geen exportversie meer gemaakt (lees linksgestuurde auto’s) en in 1975 werd het merk definitief beëindigd.

 

wolseley gyro car

Wolseley Gyrocar

 

De autofabrikant bouwde ooit een zespersoons tweewieler die zelfs bij stilstand rechtop bleef door een ingebouwde gyroscoop. Deze Wolseley Gyrocar klapte de zijwielen pas uit als de motor werd afgezet. De gyroscoop werd elektrisch aangedreven. De Gyrocar was in 1912 uitgevonden door de Russische graaf Peter Schilovsky. Hij werd aangedreven door een 20 pk Wolseley-motor. Na een aantal testritten in 1914 liet de graaf de machine bij Wolselsey staan omdat hij bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar Rusland ging.

 

Na de oorlog stond de machine in de weg en men besloot de Gyrocar te begraven. De vergeten machine werd bij toeval opgegraven aan het einde van de jaren dertig, gerestaureerd en in het bedrijfsmuseum gezet. Aan het einde van de jaren veertig werd besloten de Gyrocar alsnog te slopen. Graaf Schilovsky was in de jaren twintig teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk, maar had nooit meer contact opgenomen met Wolseley. De Gyrocar interesseerde hem kennelijk niet meer, maar de gyroscoop wél, want in 1924 schreef hij een boek over de toepassing van gyroscopen in voertuigen.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant