MENU

Austin

Austin was een Brits automerk van “The Austin Motor Company Ltd.”, Longbridge, Birmingham, England. Het merk fuseerde met Morris in 1952 tot de British Motor Corporation (BMC). BMC fuseerde tot British Leyland (BL), welke in 1982 werd omgevormd tot de Austin-Rover group. In 2005 ging Rover failliet.

 

De Austin Healey is zonder twijfel een van de meest iconische Britse sportwagens uit de jaren zestig. Ze hadden veel prestaties, charisma, een voortreffelijke styling en een eersteklas wedstrijdstam. De 3 liter was een zeer succesvolle auto die vele rally’s won en is de bekendste van de ‘Big Healey’ modellen.

 

History of Austin Documentary

 

Herbert Austin was de zoon van een Britse boer. Met een oom trok hij naar Australië waar hij werkte als leerling in een metaalgieterij. Later ontmoette hij in Australië Frederick York Wolseley. Wolseley was onder de indruk van de Austin en leende hem geld. In zijn leerlingjaren had hij de nodige technische ervaring opgedaan en ontwikkelde hij een tondeuse voor het scheren van schapen. Nadat hij daar een aantal octrooïen op had gekregen ging hij terug naar het Groot-Brittanië. In de Wolseley-fabriek in Birmingham vervaardigde men allerlei werktuigen, maar ook scheerapparaten en fietsen. In 1895 Bouwde Herbert Austin zijn eerste auto, dit was dus een eerste Wolseley. Het was min of meer een gemotoriseerde driewielige fiets.

 

Herbert Austin kreeg de smaak te pakken en richtte in 1905 de Austin Motor Company op. Het jaar erop produceerde hij al 100 auto’s per jaar en in 1914 had hij 2000 werknemers in dienst en bouwde al meer dan 1000 auto’s per jaar. In 1922 werd de eerste Austin Seven gemaakt. Deze auto werd in licentie gemaakt door onder meer het Duitse BMW, het Franse Rosengart, het Japanse Datsun en het Amerikaanse Bantam. Van 1919 tot 1924 zetelde Austin in het Britse parlement. Hij kreeg de titel van baron. Sir Austin kreeg drie kinderen en overleed in 1941.

 

austin healy 3000 mk 111 uit 1965

 

Na de oorlog bouwde men onder meer de A40 (4 cilinder 1200cc) en A60 (4 cilinder 1622cc), vrij populair in die tijd. Na de dreigende energiecrisis in 1956 werd Alec Issigonis gevraagd om een kleiner model auto te ontwerpen. Dit werd de Austin Mini die werd verkocht als de Austin Seven. De ideeën die bij deze auto werden opgedaan, zoals de voorwielaandrijving en de overdwars geplaatste motor, werden overgenomen in de grotere Austin 1100, 1800, de Maxi en later ook de Allegro en Metro. In 1982 was er van het eens zo grote British Leyland eigenlijk niets meer over en kreeg het de naam Austin-Rover group. Austin diende in deze constructie als “budget”merk, maar aanhoudende kwaliteitsproblemen deden het merk de das om. De laatste Austin rolde in 1987 de fabriek uit. De fabriek in Longbridge werd tot het faillissement van Rover in 2005 gebruikt, in latere jaren was het de enige Rover fabriek.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant