MENU

Bristol

Na de wapenstilstand van 1918 leed de Britse vliegtuigindustrie dramatische verliezen omdat er niet langer orders werden geplaatst en daarmee kwamen veel bedrijven in grote financiële moeilijkheden. De Bristol Aeroplane Company was zo’n bedrijf en begon met de vervaardiging van een lichte auto (de Bristol Monocar) om zo zijn personeel aan het werk te kunnen houden. Naast de bouw van de Monocar leverde de fabriek ook onderdelen voor Armstrong Siddeley en voor zusterbedrijf Bristol Tram.

 

 

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam Sir G. Stanley White, Managing Director van de Bristol Aeroplane Company van 1911 tot 1954, zich voor om na die oorlog niet voor de tweede keer in dezelfde problemen te komen. Het bedrijf had inmiddels 70.000 werknemers in dienst en hij maakte plannen voor na de Tweede Wereldoorlog als de vraag naar vliegtuigen wederom zou instorten. De oplossing was het opzetten van een serieuze autodivisie. Er werd besloten om een bestaande fabrikant te kopen voor dit doel. Alvis, Aston Martin, Lagonda, racemerk ERA en Lea Francis waren allemaal kandidaten.

 

bristol fabriek

Bristol fabriek

 

In mei 1945 deed zich echter een opportuniteit voor. Er vond een gesprek plaats tussen een directeur van Frazer Nash en een assistent van George White bij de Bristol Aeroplane Company. Het leidde tot de onmiddellijke overname van Frazer Nash door de Aeroplane Company. D.A. Aldington en zijn twee broers hadden de “Fraser Nash BMW” voor de oorlog op de markt gebracht, en voorgesteld om een moderne versie na de demobilisatie bouwen. Dit leek de perfecte match voor de eigen ambities van de Aeroplane Company om een hoge kwaliteit sportwagen te vervaardigen.

 

bristol houten mallen prototypes

Bristol houten mallen prototypes

 

Met de steun van de herstelbetalingen van Commissarissen, reisde HJ Aldington naar München en kocht daar de rechten voor de vervaardiging van drie BMW-modellen en de 328 motor. George White en Reginald Verdon-Smith van de Aeroplane Company traden toe tot de nieuwe Frazer Nash raad, maar in januari 1947, kort nadat de eerste auto’s waren geproduceerd, zorgde een meningsverschil tussen de Aldingtons en Bristol voor de doorverkoop van Frazer Nash. De Bristol Car Division was vanaf dat moment een onafhankelijke entiteit.

 

Bristol Cars - Brian May

For the love of Bristol

 

Faillissement Bristol Cars

2020 betekende het einde voor Bristol Cars, de kleine Britse fabrikant van handgemaakte luxe Grand Tourers. Het 75-jarige bedrijf werd in maart 2020 failliet verklaard en de opbrengst van de verkoop van de activa komt ten goede aan de schuldeisers. Bristol heeft in het verleden vaker tegenslagen gehad, zoals in 2011, maar wist er toch weer bovenop te komen. Dit keer was het over en uit.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant