MENU

Lea Francis

Lea Francis was een historisch merk van motorfietsen en personenauto’s, opgericht in 1895 in Conventry, Engeland. De eigenaren waren Graham Francis en R.H. Lea. Zij begonnen met het ontwerpen van goede kwaliteit lichte fietsen en schoven van daaruit door richting de motorfietsen. Ze deden veel beter met motorfietsen, die werden gebouwd tussen 1912 en 1924, tegen die tijd gingen ook de eerste succesvolle lichte auto’s met Meadows-motoren in de productie. Deze genoten enig succes maar er waren krachtigere motoren, sterker chassis en betere transmissies nodig. Deze kwamen in 1927 kwam en werden zowel gebruikt voor de populaire 12/40 als voor de Hyper, de eerste supercharged productie-auto.

 

lea francis hyper S 1929

Lea Francis Hyper S uit 1929

 

Dit model deed het goed in de autosport, maar de effecten van de depressie, verergerd door een mislukte poging om met een dubbele OHC zescilinder auto in het hogere segment te concurreren, resulteerde in een faillissement in de vroege jaren dertig. Lea-Francis werd nieuw leven ingeblazen onder nieuw management in 1937. Er werd een nieuwe auto ontworpen door ex-Riley-man Hugh Rose in een fabriek in Much Park Street. De motor was gelijk aan die in de Riley, maar met een paar technische aanpassingen. Enkele van deze auto’s werden nog geproduceerd voor de Tweede Wereldoorlog, maar na 1945 bleek de14 PK sterke 2 ½ liter krachtbron populair, zowel in de vorm van saloons als aantrekkelijke sportwagens.

 

lea francis lynx 1960

Lea Francis Lynx uit 1960

 

In de vroege jaren vijftig daalde de verkoop en het bedrijf concentreerde zich op algemene machinebouw. Het merk probeerde nog een comeback te maken met de Ford Zephyr-motorige Lynx in 1960 maar uiteindelijk werd de boel verkocht in 1962.

 

Hyper, Hyper - A pair of 1928 Lea-Francis racers


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant