Armstrong Siddeley

Armstrong Siddeley was een Brits automerk dat auto’s produceerde van 1919 tot 1960 en vliegtuigonderdelen waaronder straalmotoren.

 

Geschiedenis Armstrong Siddeley

In 1902 stichtte John Davenport Siddeley Siddeley Autocars of Coventry. De auto’s waren voornamelijk gebaseerd op Peugeot, maar hadden een Engels koetswerk. In 1905 ging het bedrijf een fusie aan met Wolseley. In 1909 nam J.D. Siddeley ontslag, nam de Deasy Motor Co. over en veranderde de naam in Siddeley-Deasy. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte het bedrijf legervoertuigen en vanaf 1915 ook vliegtuigonderdelen. In 1919 werd het bedrijf verkocht aan Sir W.G. Armstrong Whitworth & Company. In 1927 kocht J.D. Siddeley het automerk terug.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de firma de beroemde Avro Lancaster bommenwerpers. Het bedrijf produceerde auto’s tot het in 1960 de deuren moest sluiten. Maar het produceerde ook vliegtuigonderdelen onder de naam Armstrong Whitworth Aero Company. J.D. Siddeley ging in 1936 met pensioen, toen de afdeling die vliegtuigonderdelen maakte deel ging uitmaken van Hawker Siddeley Aircraft. Een aantal modellen van na de Tweede Wereldoorlog kregen namen van vliegtuig typen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het bedrijf waren gebouwd.

 

Armstrong Siddeley Typhoon

Armstrong Siddeley Typhoon coupe. Deze versie werd geproduceerd tussen 1946 en 1949

 

De Armstrong Siddeley Tempest was een zeldzame vierdeurs variant van de Whitley. Er werden er slechts zes van gebouwd in 1949 maar later werden na een terugroepactie vijf van de zes auto’s vernietigd. De enige overgebleven versie (JHP 113) kwam in een Engelse privé collectie terecht. Deze auto, met suicide voordeuren, was tot de jaren negentig in gebruik op de Engelse wegen. Na die tijd is onbekend waar de auto gebleven is, maar het verhaal gaat dat hij ergens in een stalling staat.

 

Armstrong Siddeley tempest

Armstrong Siddeley Tempest coupe. Van deze versie zijn er slechts zes gebouwd waarvan er vijf zijn vernietigd door het bedrijf zelf. Een unieke auto!Armstrong Siddeley modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant