MENU

Armstrong Siddeley

Armstrong Siddeley was een Brits automerk dat auto’s bouwde tussen 1919 en 1960, maar daarnaast ook vliegtuigonderdelen waaronder straalmotoren produceerde.

 

Geschiedenis Armstrong Siddeley

Als volwassene in de late Victoriaanse tijd was hij een fervent fietser die voor de Humber Cycle Company werkte. Hij werkte als tekenaar maar leidde ook hun race-afdeling. In 1893 trad hij toe tot het bedrijf Pneumatic Tire, dat 5 jaar later de Dunlop Tire Company werd. Na deze overname vertrok Siddeley om vervolgens de concurrerende Clipper Tyre Company op te richten. Dit bedrijf kennen we nu als de Continental Tyre Company.

 

In 1902 stichtte John Davenport Siddeley Siddeley Autocars of Coventry. De auto’s waren voornamelijk gebaseerd op Franse techniek van Peugeot, maar kregen stuk voor stuk een Engelse koets. In 1905 fuseerde het bedrijf met Wolseley. John Siddeley werd verkoopmanager en Herbert Austin was de fabrieksmanager. De fusie verliep niet bepaald soepel. De auto’s van Wolseley gebruikten horizontale motoren, terwijl de auto’s van Siddeley verticale motoren hadden. Herbert Austin nam ontslag in 1906 en zou later zijn eigen autobedrijf starten, en Siddeley nam zijn baan als fabrieksmanager over.

 

In 1909 nam J.D. Siddeley ook ontslag en nam de Deasy Motor Cooperation het merk over. De naam werd veranderd naar Siddeley-Deasy. Tijdens de Eerste Wereldoorlog produceerde het bedrijf legervoertuigen en vanaf 1915 ook vliegtuigonderdelen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het bedrijf verkocht aan Sir W.G. Armstrong Whitworth & Company om vervolgens in 1927 weer teruggekocht te worden door J.D. Siddeley.

 

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde de Armstrong Siddeley de beroemde Avro Lancaster bommenwerpers. Het bleef ook na de oorlog vliegtuigonderdelen produceren onder de naam Armstrong Whitworth Aero Company. Eigenaar J.D. Siddeley ging in 1936 met pensioen, op het moment dat de afdeling die vliegtuigonderdelen maakte deel ging uitmaken van Hawker Siddeley Aircraft. Een aantal auto-modellen van na de Tweede Wereldoorlog kregen namen van vliegtuig typen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het bedrijf waren gebouwd.

 

Armstrong Siddeley Typhoon

Armstrong Siddeley Typhoon coupe. Deze versie werd geproduceerd tussen 1946 en 1949

 

De Armstrong Siddeley Tempest was een zeldzame vierdeurs variant van de Whitley. Er werden er slechts zes van gebouwd in 1949 maar later werden na een terugroepactie vijf van de zes auto’s vernietigd. De enige overgebleven versie (JHP 113) kwam in een Engelse privé collectie terecht. Deze auto, met suicide voordeuren, was tot de jaren negentig in gebruik op de Engelse wegen. Na die tijd is onbekend waar de auto gebleven is, maar het verhaal gaat dat hij ergens in een stalling staat. Het bedrijf produceerde auto’s tot het in 1960 de deuren moest sluiten.

 

Armstrong Siddeley tempest

De enige overgebleven Armstrong Siddeley Tempest coupe.


Armstrong Siddeley modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant