MENU

Volkswagen Scirocco

De Volkswagen Scirocco was een sportcoupé die werd gebouwd vanaf 1974 door de Fa.Karmann in Osnabrück naar een ontwerp in opdracht van Volkswagen. De tweede generatie van de Scirocco kwam in 1982 op de markt. De naam van het model is afgeleid van de naam voor een mediterraanse wind.

 

Eerste generatie

De eerste generatie verscheen begin jaren zeventig en was ontworpen door de Italiaanse designer Giorgetto Giugiaro van Italdesign. De Scirocco I ging in Europa in 1974 in de verkoop en in Noord-Amerika in 1975 als opvolger van de Karmann Ghia. De Scirocco maakte gebruik van dezelfde bodemplaat als die van Volkswagen Golf I en Volkswagen Jetta, het Volkswagen A1-platform. Het model kreeg intern de benaming “Typ 53”. De auto was voorwielaangedreven door een viercilinder motor met een cilinderinhoud variërend van 1.1-liter tot 1.6-liter (de GTi-versie).

 

VW Scirocco 1976

Volkswagen Scirocco uit 1976

 

De type I onderging kleine veranderingen zoals de switch van dubbele naar enkele ruitenwisser in 1978 en nieuwe kunststof bumpers die de chromen versies vervingen. Ook het losse knipperlicht aan de zijkant werd met een upgrade geïntegreerd in een hoeklamp-unit aan de voorzijde. De snelste versie was  de GTI met 110 PK aan vermogen die  de sprint naar de 100 km/u in 10 seconden kon volgbrengen en waarbij de topsnelheid bleeft hangen op zo’n 186 km/u.

 

VW Scirocco 1976

Volkswagen Scirocco uit 1976

 

VW Scirocco interieur

Dashboard van de eerste serie Scirocco

 

Tweede generatie Scirocco

De tweede generatie was een flink redesign van het model en werd intern de Typ 53B genoemd. Het model behield het A1-platform als basis en werd ook gebouwd door Karmann, maar was dit keer ontworpen door Herbert Schäfer van de designafdeling van Volkswagen. Dit model had zowel voorin als achterin meer hoofdruimte, meer bagageruimte en een betere aërodynamica. Een opvallend element was de achterspoiler die halverwege de achterruit gemonteerd was.

 

VW Scirocco 1987

Volkswagen Scirocco uit 1987

 

In 1984 kreeg het model een update waarbij de merknaam-outline onder de achterklep verdween en een paar technische aanpassingen werden doorgevoerd. Halverwege datzelfde jaar kwamen er lederen interieur, elektrische ramen en spiegels, airconditioning en een open dak als opties op alle versies. Ook kwamen de dubbele ruitenwissers weer terug en het model was leverbaar met maar liefst 11 verschillende motoren variërend van 1,3 liter met 60 PK tot 1,8 liter met 139 PK. Er werd ook gewerkt aan een 1,7 liter turbo motor. Deze auto produceerde 180pk en had een top van 223 kilometer per uur. Nadeel was echter het verbruik van 1 liter op 7,2 kilometer. De ontwikkeling van de Scirocco Turbo werd stopgezet ten faveure van de 16v en G-Lader motoren.

 

VW Scirocco white cat

Special edition White Cat

 

De tweede serie van de Scirocco kreeg ook een aantal special editions zoals de White Cat, de Tropical en de Storm (UK). Deze versies hadden speciale kleurcombinaties op de bekleding en op de lak, speciale velgen en bepaalde opties standaard zoals lederen interieur of elektrische ramen. De Scirocco werd uiteindelijk opgevolgd door de Volkswagen Corrado. Na een lange pauze werd er tussen 2008 en 2017 ook nog een derde generatie gebouwd.

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant