MENU

Volkswagen bus

De volkswagen T1 en T2 bus werd gebouwd tussen 1950 en 1979 en zou uitgroeien tot een icoon van de jaren zestig dat stond voor vrijheid en onafhankelijkheid. De bus was een voorloper van de moderne vracht-en personenbusjes en het busje kreeg, net als de kever, vele bijnamen zoals de ‘microbus’, ‘minibus’ en ‘Hippie Van’. De bus kwam door de jaren heen in versies T1, T2, T3 en T4 en uiteraard is er inmiddels ook een elektrische variant.

 

Volkswagen T1 1954

VW bus T1 uit 1954 met de naar boven openende voorruitjes

 

volkswagen T1

Volkswagen T1

 

Geschiedenis van de Volkswagen bus

In 1950 introduceerde Volkswagen de T1 bus welke gebaseerd was op een ontwerp dat de Nederlandse VW importeur Ben Pon in een notitieblokje had getekend bij een bezoek aan de VW fabriek. De bus was voorzien van een luchtgekoelde benzinemotor welke achter in de bus geplaatst was. De Volkswagen bus T1 wordt ook wel spijlbus genoemd vanwege de kenmerkende gedeelde voorruit.

 

RESURRECTION - Rescue of a VW 1955 panelvan - Forest find !

Reddingsoperatie van een VW T1 ‘panel van’ uit 1955

 

Volkswagen Samba

De Samba versie was de meest luxe versie van de Volkswagen bus met chromen strips rondom, een klok in het dashboard en vier extra ramen aan beide zijkanten in het dak samen met een groot zonnedak in het midden. De auto werd in de markt gezet als een typisch busje om de bergen mee in te gaan en de extra ramen zorgden voor meer zicht voor de passagiers. De T1 en T2 versies, en dan zeker de Samba’s, zijn tegenwoordig erg gewild bij liefhebbers.

 

volkswagen type 2 samba 1965

Foto: Frank Schippers

Volkswagen bus Samba uit 1965

 

Samba 1965

Foto: Frank Schippers

Volkswagen Samba

 

Richting productie is het niet moeilijk om te geloven dat de aerodynamica van de eerste prototypes te wensen over liet, maar met behulp van de windtunnel werd het ontwerp geoptimaliseerd onder andere door het splitsen van de voorruit en daklijn in een V-vorm. In 1949 ging de Volkswagen bus Type 2 in productie en er werden twee modellen gebouwd: de Kombi (met twee zijramen en midden-en achterbanken die gemakkelijk konden worden verwijderd) en de Commercial. In 1950 werd hier de Microbus aan toegevoegd, samen met de Deluxe Microbus in juni 1951.

 

T2 1965 interieur

Foto: Frank Schippers

Interieur van een Volkswagen bus T2 uit 1965

 

Volkswagen bus Type 2A – 1967-1972

In 1967 werd de T1 opgevolgd door de T2. De T bussen die tot 1972 werden gebouwd worden T2a genoemd en zijn o.a. herkenbaar aan de laaggeplaatste knipperlichten (direct boven de voorbumper), de voorbumper die doorloopt tot onder de voerportieren en de eierwieldoppen. De T2 wordt ook wel panoramabus genoemd omdat de voorruit, in vergelijking met die van zijn voorgange groter was en veel meer zicht bood.

 

Volkswagen type 2 1958

Volkswagen type 2 uit 1958 met laag geplaatste knipperlichten

 

Volkswagen Type 2B – 1972-1979

In 1972 voerde VW een aantal wijzigingen door aan de T2 vanwege aangescherpte veiligheidsvoorschriften. De bus werd onder meer voorzien van een nieuwe voorbumper, de knipperlichten kwamen aan de bovenzijde van het voorfront en de T2B kreeg schijfremmen en daarmee plattere wieldeksels. In 1972 is er ook nog een overgangsmodel geweest dat aangeduid werd als T2A/B.

 

Vanaf de T2 kwam ook een versie uit met een Westfalia-dak en een variant genaamd de “Amescador” met een ander interieur en een tentje aan de achterkant.

 

VW Westfalia

VW met Westfalia dak

 

VW Amescador

VW Amescador

 

Volkswagen type 2 1974

Volkswagen Type 2 uit 1974

 

Volkswagen Type 3 – 1979-1990

In 1979 kwam de T3 op de markt waarvan de eerste versies nog met luchtgekoelde benzinemotoren werden geleverd. Deze bussen zijn te herkennen aan het ontbreken van de onderste grille. In 1981 werd deze T3 bus ook leverbaar met een watergekoelde dieselmotor en het jaar erop werden ook de luchtgekoelde benzinemotoren vervangen door watergekoelde benzinemotoren. De productie van de T3 in het Duitse Hannover eindigde in 1990 het model werd nog tot 1992 gebouwd in het Oostenrijkse Graz. Mocht je op zoek zijn naar iets moderners maar wel met de roots in de jaren zestig, dan ga je natuurlijk voor de ID Buzz

 

Volkswagen T3

Volkswagen T3

 


Volkswagen Samba in de vrije natuur


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant