MENU

Concours d’Elegance het Loo 2014

Zaterdag 21 juni 2014 om 21:48 door Frank Schippers

Eindelijk weekend! Niet dat ik zo’n hekel aan werken heb, integendeel. Maar dit weekend is het Concours d’Elegance op het landgoed van Paleis het Loo in Apeldoorn. Toch wel hét klassiekerevenement van Nederland. We hadden elkaar natuurlijk al een beetje lekker zitten maken met informatie van de site: er zou veel moois komen te staan. Zaterdagochtend op tijd op weg met zo’n gevoel dat je vroeger had als dat dagje Efteling was aangebroken. We waren graag met de Mustang gegaan maar daar hebben we door de drukte nog niks aan kunnen doen.

 

Er werd geadviseerd om naar een parkeergarage in Apeldoorn te rijden en dan met de bus naar het Loo, maar dat leek ons geen goed idee en parkeren vlakbij het paleis bleek prima te kunnen. Al snel stonden we in de zon op het gras van het landgoed tussen rijen klassieke auto’s: de parkeerplaats. We beginnen met een kleine eerste selectie, zoals gebruikelijk zetten we alle foto’s op onze Facebook pagina.

 

Peugeot bebe 1913

Foto: Frank Schippers

Zeldzame Peugeot Bébé uit 1913, ontworpen door Bugatti

 

studebaker six daytona 1962

Schitterende Studebaker six Daytona uit 1964

 

alfa romeo montreal 1975

220 PK sterke Alfa Romeo Montreal uit 1975 in toepasselijk oranje

 

Dik een uur later en een aantal gesprekken met eigenaren verder begaven we ons richting de ingang waar de kroonjuwelen tentoongesteld waren. We hadden nog lang niet alles bekeken op de parkeerplaats, maar niet verder komen dan de ingang is ook weer zo jammer.

 

Speciale aandacht was er dit jaar voor Italiaanse raspaarden en daar was geen woord van gelogen. Ferrari, Maserati en vooral ook Fiat waren vertegenwoordigd met misschien wel een paar van de mooiste modellen die deze automerken ooit hebben geproduceerd. Ook de zogenaamde Etceterini’s waar we eerder over schreven scoorden hoog op onze like-lijst.

 

Op de parkeerplaats kwamen we al de nodige Italianen tegen waaronder een eerste serie Quattroporte, een Maserati Indy en een Ferrari F355 spider. Maar dit was toch wel even van een ander niveau. Eye Candy voor grote mensen zullen we maar zeggen. Kijkt u even mee?

 

Ferrari 250 europa 1954

Ferrari 250 Europa uit 1954

 

Fiat 1100TV 1954

Foto: klassiekerweb

Fiat 1100 TV uit 1954

 

Fiat V8 Vignale 1954

Fiat V8 Vignale uit 1954

 

Maserati 3500 GT Touring_1962

Maserati 3500 GT Touring uit 1962

 

En vervolgens werden we nog getrakteerd op een ware Facel galore. Wij hadden de reeks modellen van deze Franse autofabrikant nog nooit bij elkaar op 1 lokatie gezien: Facel Excellence, Facel II, Facel Vega 6, Facel FV1, Facel FV3B, Facel HK600. Schitterende serie bij elkaar en onze camera draaide overuren.

 

Facel II 1963

Foto: Frank Schippers

Facel Vega II uit 1963

 

Vervolgens gingen we op weg naar de Classic Sprint. Rijdende oude glorie is toch altijd bijzonder om te zien en geeft een Concours een stuk extra leven. Onderweg kwamen we echter Ruud Visser nog tegen met zijn fantastische Aston Martin DB5 Vantage uit 1964. Een restauratieproject van vier jaar wat Ruud helemaal alleen heeft gedaan op het spuitwerk na. Een fenomenale Engelse bolide.

 

Aston Martin DB5 1964

Aston Martin DB5 Vantage uit 1964

 

Aston Martin DB5 vantage interieur 1964

Interieur van de Aston Martin

 

Na een kleine vertraging dan toch bij de Classic sprint. Zo’n sprint zorgt ervoor dat de sfeer nog beter wordt, niet alleen door het geluid maar ook door de mengeling van verbrand rubber, uitlaatgassen en benzine die zich verspreidt over het terrein. Wat mooi om die auto’s te zien wegsprinten met knallende uitlaten en bestuurders met handschoenen, rijbrillen en soms zelfs helmen. Overigens vermakelijk aan elkaar gepraat door Bert van den Dool die er duidelijk plezier in had.

 

classic sprint

De Classic Sprint. Eén van de hoogtepunten van de middag

 

Wat waren we aangenaam verrast door de variëteit aan klassiekers en het enthousiasme van de liefhebbers en de eigenaars die aanwezig waren. Een mooi evenement met een goede sfeer waar je zo een dag kunt rondlopen. Beetje eten, drankje doen, gezellige muziek en vooral ook veel rijdende klassiekers en mooie verhalen van de eigenaren. Misschien mogen we het een beetje het mini-Goodwood van de lage landen noemen? Wij zijn in ieder geval fan en reden tevreden terug naar huis met voor ons een groene Porsche 911 2.4 en achter ons een Opel GT/J! Het evenement krijgt van ons een dikke (V) 8!

 

Concours d'élégance Paleis Het Loo

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*